På spaning efter lokala smaker.

05 april, 2011 av Maria Zihammou

Foto Stefan Edetoft.

Tänk vad fantastiskt goda skaldjur vi har här på västkusten. Var i förra helgen på Tur-mässan och lärde mig öppna ostron med Per Karlsson från Everts Sjöbod i Grebbestad. Söta och smakrika med en stänk av hav. Det var inte så svårt som jag trodde. Speciellt inte när man får lära sig av någon som verkligen kan det här med ostron och havets delikatesser i allmänhet.

Det skall faktiskt erkännas att det har tagit tid för mig att förstå och tycka om ostron. Det är någonting med att de är råa och hur man skall förhålla sig till själva ätandet. Men nu tycker jag att det är riktigt gott och äter dem gärna precis som dem är. Speciellt Pers fina svenska ostron!

För Västsvenska Turistrådet spanar jag den här månaden om lokala smaker. Var med på ett seminarium i Trollhättan för ett tag sedan. Där hade lokalproducenter, krögare, bagare, bönder och kockar samlats för att prata och inspirera varandra. Lokala producenter av allt möjligt gott från mitt område! Läs hela texten här.

Kategori Artiklar

3 kommenterer

 1. lotta claesson

  jag har ätit ostron en gång det smakade snor, som tur var var allt annat underbart gott på det upplagda skaldjursfatat. men jag tror inte jag åt det på rätt sätt. HUR GÖR MAN?
  vill gärna prova igen=)

 2. Maria Zihammou

  Per Karlsson som driver Evert Sjöbod och jobbar med ostron i Grebbestad berättade för mig att just nu är ostronen riktigt fina och smakrika. Beror mycket på vattnet, temperaturer och så. Om du är nybörjare så testa med några droppar vinägrett. Tar ju mycket smak men bryter också fint mot ostronet. Häll även bort lite av vattnet. Man ju vill ju inte få mun full av saltvatten när man skall äta. Och tugga på ostronet så att du känner smaken. Dem jag åt från Everts Sjöbod var svenska. Men det finns också japanska ostron.

 3. lotta claesson

  tack så mycket, ska prova det./lottas