Paul Bocuse i stan.

I förra veckan delade Kungsfenan ut pris för bl.a. Maritim Gastronomi 2009 till Paul Bocuse. Det var nu eller aldrig han fyllde 84 år samma dag men var avspänd och på gott humör. Jag fick tid för en intervju med honom på Basement som var packad av folk. Vi trängde in oss i ett hörn och min franska är ju inte den bästa (som den egentligen borde vara med en marockansk far men man får ju sällan användning av den) men jag hade bett en kompis som är fransyska om hjälp med översättningen till korrekt franska så skam den som ger sig. Det gick bra och han var lättillgänglig att prata med. Läs intervjun i  GP, Två dagar på lördag 20 februari. Efter det snabbt iväg till Elite Plaza för presslunch m.m. Det som slog mig under lunchen var avsaknaden av en fransktalande moderator. Det hade lättat upp stämningen och säkert varit bra mycket roligare för Monsieur Bocuse än att sitta och lyssna på engelska som jag inte tror han förstod något av. Lunchen var underbar med gös som smälte i munnen och rejält gräddig sås. Smöret till brödet kom från Alingsås, Vallmobackens och var en njutning i sig. Eftermiddagen var uppdelad i rundabords samtal om fiskens fortlevnad osv. Jag hamnade vid ett intressant bord med Gustav Trädgårdh, Fredrik Eriksson och kocken Luke Tipping från Birmingham som tyckte att alla TV-kockar skulle lägga av med att vara just det och in i köket igen.  Kockarna och forskaren från Chalmers trodde på odlad fisk som bästa lösning men jag är osäker. Det finns så många led som påverkar och jag tror inte enbart på en lösning. Jag vill mer se att fler led utbildas, tar sitt ansvar och utvecklas. Fiskhandlaren bör bli bättre på att ta in de fiskar som är bäst just nu och berätta det för kunden att köp inte rödspätta mitt i vintern för den är inte bra nu, testa hellre den här fisken. I media vill jag också se mer av samma sak och framförallt lär små barn att äta fisk från det de är små. Räkor och sill finns det gott om så man får väl äta mer av det som det finns gott om i havet. Kanske byta namn på grå sejen till något roligare?

You may also like