Franskt grönt i Ica-Kuriren

29 maj, 2015 av Maria Zihammou

ICA Kuriren 2015033147708

Tian är en otroligt god gratäng som är perfekt sommarmat. Enkel att göra och lätt att ta med ut på en picknick. Speciellt nu på sommaren när man kan fylla den med allt möjligt gott nyskördat. Från helgens goda som jag gjort i nr 23 av Ica-Kuriren. Foto: Lee Kearney.

 

ICA Kuriren 2015033147761

och till dessert, mandelkaka med jordgubbar och fläderkräm.

 

Tian med sparris och tomater

 

4 portioner Tid 30 minuter och ca 45-50 minuter i ugnen

 

Du behöver

1 bunt grön sparris

2 mindre squash

2 gula färska lökar

1 ask körsbärstomater, gärna blandade färger

2 vitlöksklyftor

½ dl olivolja

1 tsk franska örter, herbes de Provence

salt och nymald svartpeppar

100 g Gruyère, finriven

6 ägg

 

Till servering:

Surdegsbröd

Marinerade oliver av valfri sort

Blandad sallad, t.ex. olika skott

3 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

 

Tips, Franska örter som herbes de Provence hittar man i frysdisken. Annars kan man finhacka färsk timjan, persilja och rosmarin för att smaksätta gratängen med.

 

Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort några centimeter längst ner på sparrisen och dela i mindre bitar. Skiva squashen i tunna skivor. Dela större lökar på mitten och skär i skivor. Dela tomaterna i halvor. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp några matskedar olivolja och rosta sparrisen i ca 3 minuter tills den fått lite färg. Lägg upp och fortsätt att rosta skivad squash i omgångar tills de fått svarta fläckar på bägge sidor. Dela tomater i halvor. Fortsätt med att steka löken. Bryn i några minuter tills löken mjuknat något och tillsätt vitlöken den sista minuten. Tillsätt mer olivolja om det blir för torrt i pannan. Täck en form med löstagbar kant som mäter ca 22-34 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Lägg ner sparris varvat med squash skivor, tomater, lök och herbes de Provence och krydda med salt och peppar. Tillsätt även ett tunt lager riven ost mellan varven. Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt lite salt. Fyll på med äggstanningen i formen och toppa med resten av osten. Grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter tills gratängen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Känn med en vass kniv i mitten så att gratängen hunnit stelna ordentligt. Servera med bröd, oliver, sallad med vinägrett och den marinerade getosten.

 

 

Marinerad getost med aprikos och rosmarin

 

4 portioner Tid 15 minuter

 

Du behöver

200 g getost, chèvre på rulle

8 torkade aprikoser

3 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flytande honung

1 tsk finhackad färsk rosmarin

2-3 msk tjock grekisk yoghurt

nymald svartpeppar och flingsalt

 

Gör så här Ta bort mögelkanten från getosten med en vass kniv och skär osten i mindre bitar eller skivor. Grovstrimla aprikoserna. Blanda oljan med vinäger, honung och rosmarin. Lägg upp getosten på ett fat och ringla över dressingen. Fortsätt med att klicka ut skedar av yoghurt och grovhackade aprikoser. Krydda med lite salt och svartpeppar.

 

 

Mandelkaka med jordgubbar och fläderkräm

 

Tips Härligt saftig kaka i rutor där mandelmassa och finhackad mandel rörts ner i smeten. Tänk på att inte grädda kakan för länge. Den skall precis ha gått klart och fortfarande vara lite kladdig i mitten.

 

Ca 10-12 bitar

Tid ca 30 minuter + ca 15-20 minuter i ugnen

 

Till formen:

smör och mandelspån

 

 

150 g smör

3 ägg, ekologiska

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker, äkta

100 g mandelmassa

50 g finhackad mandel

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

8-10 jordgubbar

 

 

 

Till servering:

1 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

3 msk fläderblomssaft, outspädd

1 dl florsocker

100 g jordgubbar

2 msk rostade mandelspån

1 msk florsocker

 

 

 

 

Smörj en fyrkantig form som mäter 25×35 cm med minst 3 cm hög kant och häll ner mandelspån i botten så att det täcker och även på kanterna. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Riv mandelmassan grovt och tillsätt tillsammans med den hackade mandeln. Rör samman och häll ner vetemjöl blandat med bakpulver. Häll ner kaksmeten i formen och lägg ner jordgubbar. Grädda kakan precis klar i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter och låt den svalna.

Vispa grädden lätt och fluffig. Rör ner crème fraiche och tillsätt flädersaft och florsocker. Rör samman till en fluffig konsistens. Skär större jordgubbar i mindre bitar. Skär kakan i fyrkanter och garnera med krämen och jordgubbar. Avsluta med att strö över rostade mandelspån och pudra över florsocker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategori Okategoriserad


(comments are closed).