Julstök i Två Dagar/Göteborgs Posten

24 mars, 2014 av Maria Zihammou

jul1-7
Julen 2014 drog in i årets upplaga av Två Dagar i helt ny skepnad. Där jag och min kollega matskribenten Lisa Lemke, stylisten Malin Leijonberg tillsammans med fotograf Stefan Edetoft förvandlade en lägenhet i tre olika skepnader.

Mina favoritrecept i årets jul var brödet med härliga smaker från olika kryddor. Gott till ost och en kompott på clementiner. Pajen med grönkål var också ett fint inslag och drömdesserten med mandelris och lingonsås.

 

Först kom den vita julen…

jul2-5

Saftig paj med grönkål. Foto Stefan Edetoft.

När den var över drog den gröna sköna retro julen in…

 

jul1

För att avslutas med extra mycket färg och bling, bling i en explosion av tradition och smaker med den tredje och sista julen som gick i …färg!

 

jul3-5

HÄR HITTAR DU LÄNK TILL RECEPTEN.

 

 

Mandelris med kardemumma och lingonsås

4 personer

ca 1 TIMMA

1 vaniljstång

1 dl grötris

1/2 l standardmjölk

1 msk socker

1 nypa salt

3 dl vispgrädde

1/2 dl florsocker

1/2 tsk grovstött kardemumma

1 dl skållad och skalad mandel

Lingonsås

2 dl lingon

1 msk ljus sirap

1 dl vinglögg

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt även vaniljstången.

Häll ner grötris och tillsätt mjölk, socker och salt. Koka gröten på svag värme i ca 30 minuter. Späd med mer mjölk om det behövs. Låt gröten kallna och gör under tiden lingonsåsen.

Koka upp lingon med sirap och glögg. Koka i ett par minuter utan lock och mixa såsen slät.

När gröten är kall, vispa grädde och smaksätt med florsocker och kardemumma. Mixa mandeln fint och blanda ner den och grädden i gröten.

Servera i portionsskålar med lingonsås. Om man vill är det gott att servera lingonsåsen ljummen.

 

julmat3-3

 

julmat3

 

julmat3-4

Kategori Okategoriserad

2 kommenterer

  1. Salomon Botas

    A person necessarily assist to make severely posts I might state. That is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to make this actual submit amazing. Magnificent task!

  2. Maria Zihammou

    Thank’s so happy you like it! Keep on reading and good luck in the Kitchen!

    Maria