Sköna gröna sallader i Två Dagar.

28 maj, 2015 av Maria Zihammou

sallad1

 

Bjud på riktigt goda sallader i sommar. För Göteborgs Posten/Två Dagar har jag gjort tre olika sallader. Med ärtor, mynta och mozzarella, Matig variant med rostbiff, rostad potatis och dressing med pepparrot. Från min senaste resa till New York hämtade jag inspiration till en Mexikansk sallad med räkor och krispiga grönsaker. Salladen är även god att göra med krabba. Foto: Stefan Edetoft.

 

Krämig sallad med räkor och lime

Byt gärna ut räkor mot vitt krabbkött. Det är viktigt att inte använda en allt för mogen mango som blir för söt i smaken.

 

 

4 portioner

30 minuter

 

1 kg räkor med skal

1 mango, ej för mogen och mjuk

1 gurka

1 rättika

½ purjolök, det vita

1 röd chilifrukt

2 msk finhackad gräslök

1 dl majonnäs

3 lime

salt och svartpeppar

1 salladshuvud, t.ex. huvudsallad

½ kruka färsk koriander

 

Skala räkorna och grovhacka. Skala och skär loss mangon från kärnan. Skiva och skär i strimlor. Skala gurkan och skär loss kärnorna. Skär i skivor på längden och strimla. Skala rättikan, skär i skivor på samma sätt som gurkan och strimla även den. Skiva purjolöken fint. Skiva och finhacka chilin. Blanda de hackade räkorna med mango, gurka, rättika, purjolök, chili, gräslök och majonnäs. Skär en lime i klyftor och pressa ner saften av de andra och blanda. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Plocka och skölj salladen. Lägg ut på ett fat. Fördela ut skaldjurssalladen och toppa med korianderblad och limeklyftor.

 

Sallad med rostbiff och pepparrotsdressing

Matig och härlig sallad!

 

4 portioner

ca 40 minuter

 

½ kg delikatesspotatis, t.ex. Sparrispotatis

3 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

2 polkabetor

1 rödlök

400 g rostbiff, i tunna skivor

1 salladshuvud, t.ex. ekblad

100 g blandade salladsskott, t.ex. mangold och maché

2 msk finriven pepparrot

2 dl crème fraiche

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

1 msk äppelcidervinäger

1 msk citronsaft

50 g lagrad hårdost, t.ex. Västerbotten

2 msk klippt krasse

 

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen noga och skär i mindre bitar. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över oljan. Krydda med salt och peppar och blanda runt. Rosta potatisen högt upp i ugnen tills den fått fin färg i ca 20 minuter. Ställ potatisen att svalna. Skala och skiva polkabetorna i tunna skivor med en potatisskalare eller mandolin. Häll upp iskallt vatten i en bunke och lägg ner betaskivorna. Låt de ligga där i minst 10 minuter för att bli krispiga i konsistensen. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Plocka loss salladsbladen i mindre bitar och skölj noga i kallt vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt och lägg upp de olika salladssorterna, rostad potatis, rostbiff, rödlök och skivor av polkabetor på ett fat eller skål. Blanda pepparrot med crème fraiche, dijonsenap, honung, vinäger och citron och smaka av med salt och peppar. Skiva osten i tunna skivor. Garnera med några klickar dressing, hyvlad ost och krasse. Servera resten av dressingen vid sidan av.

 

 

 

Ärtsallad med mozzarella och mynta

Om man vill lyxa till den här enkla salladen så välj en burrata. Osten är en mozzarella som är fylld med grädde och mozzarella bitar. Fetaost i mindre bitar gör sig också bra i salladen.

 

4 portioner

20 minuter

 

200 g sugar snaps eller sockerärtor

300 g gröna ärtor

1 påse färsk spenat, ca 70 g

1 buffelmozzarella eller burrata

1 citron

3 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

½ kruka mynta

1 liten näve ärtskott

 

Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner sugar snaps eller sockerärtorna i 1 minut. Ta upp och skölj med kallt vatten. Dela i två delar på längden. Lägg ner ärtorna i en skål och häll ner gröna ärtor och spenat. Dela mozzarellan i mindre bitar. Enklast genom att riva med händerna. Dela citronen på mitten och rosta den i torr panna med köttsidan nedåt tills den karameliserats och fått fin färg i ca 3-5 minuter. Det kommer att göra citronsaften mildare och sötar i smaken. Pressa ner citronsaften över ärtorna och salladen. Tillsätt olivolja och krydda med salt och peppar. Plocka loss mynta bladen och lägg ner i skålen. Lägg upp ärtsalladen på ett fat och varva med ärtskott. Avsluta med bitar av mozzarella.

 

 

 

 

 

 

 

Kategori Okategoriserad


(comments are closed).