Vinterfika i Två Dagar.

13 mars, 2015 av Maria Zihammou

kak4

Tarte Tatain med äpple och katrinplommon, foto Stefan Edetoft.

 

På med kaffet och dags att baka godsaker till vinterfikat. Värmande och tröstande godsaker som fransk äpplekaka med smak från katrinplommon och hel kanel. Och knapriga småkakor med kokos och lime. Recepten hittar du här som jag gjort för Göteborgs Posten/Två Dagar.

 

Tarte Tatain med vinteräpplen och katrinplommon

Knepet är att använda svenska syrliga äpplen tillsammans med katrinplommon. Det ger den franska pajen en mustig smak tillsammans med kanel.

 

 

jen smak av gamala ra bitar av g smak tillsammans med kanel och karamells Det ger den franska pajen smak av gamala ra bitar av

 

8-10 bitar

TID 45 MINUTER

 

1 ½ dl socker

1 msk citronsaft

50 g smör

4-5 fasta äpplen

8-10 katrinplommon

1 kanelstång

1 ägg

1 rulle färsk smördeg

 

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt en ugnssäker panna på plattan och smält socker, citronsaft och smör till en simmig konsistens. Blandningen skall vara gyllenbrun. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Tillsätt äpplen, katrinplommon och kanelstång. Sjud i ca 7-8 minuter. Knäck ägget och vispa det lätt. Rulla ut smördegen och lägg den som ett lock över pannan. Skär loss överflödig deg. Pensla med det uppvispade äggen över hela ytan och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Lägg över ett smörpapper mot slutet om ytan på bakverket börjar bli för mörk. Servera ljummen till vispad grädde eller vaniljglass.

 

 

kak3

Chokladig paj med krispig salt karamell.

 

Chokladpaj med salt karamell

Härligt mörk och mustig chokladpaj med fin brytning från den krispiga och salta karamellen. Pajdegen går bra att göra klar dagen före och förvara i kylen. Men tänk på att ta fram den i god tid för att den skall hinna mjukna och lättare gå att trycka ut i formen.

 

 

 

8-10 bitar

45 MINUTER

 

Pajdeg:

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

½ dl kakao

1 dl florsocker

1 ägg

 

Fyllning:

3 dl vispgrädde

200 g mörk choklad, 65-70 %

1 msk sirap

1 msk florsocker

50 g smör

 

Salt karamell:

½ dl strösocker

1 msk vatten

½ tsk flingsalt

 

Skär smöret i små kuber och blanda samman med vetemjöl, kakao och florsocker till en grynig massa. Tillsätt ägget och jobba snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna degen vila 30 minuter i kylen väl inplastad för att den skall bli extra frasig i konsistensen. Tryck ut pajdegen i en springform som mäter ca 24 cm i diameter. Stick små hål med en gaffel i botten för att pajen inte skall tappa formen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader tills den är genomgräddad. Ställ pajskalet att svalna. Hetta upp grädden i en kastrull och grovhacka chokladen. Tillsätt chokladhacket i den varma grädden tillsammans med sirap och florsocker. Sänk värmen och rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret i mindre bitar och rör ner det till en blank och smidig chokladkräm. Häll upp i en skål och ställ åt sidan för att den skall svalna. Smält socker med vatten i en kastrull till en ljus karamell. Häll upp på bakplåtspapper och strö över flingsaltet. När karamellen stelnat bryt i mindre bitar och blanda ungefär hälften med chokladkrämen. Fördela ut chokladkrämen över pajskalet och toppa med resten av karamellen. Servera tillsammans med vispgrädde.

 

kak2

Smöriga och knapriga kokoskakor med lime.

 

Knapriga småkakor med citrus och kokos

Värm dig med en kopp te och de här smörigt goda småkakorna. Rivet skal från lime och citron gör smaken riktigt god tillsammans med kokos.

 

Ca 50 kakor

30 MINUTER + 1 TIMMA I KYLEN

 

200 g smör

1 vaniljstång

1 dl råsocker

4 dl vetemjöl

½ dl kokos

½ tsk finrivet citronskal

1 tsk finrivet limeskal

 

Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i en bunke. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna. Tillsätt råsocker, vetemjöl, kokos och finrivet citron- och limeskal. Nyp snabbt samman degen och forma till en avlång rulle. Plasta kakdegen och lägg den en timma eller längre i kylen att mogna. Då blir degen enklare att skära ut i centimeter tjocka kakor. Lägg kakskivorna på bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 8-10 minuter tills kakorna fått aningen färg.

 

 

Kategori Okategoriserad


(comments are closed).