Värmande och tröstande recept

13 mars, 2015 av Maria Zihammou

varm2

Fransk gratäng med varmrökt sidfläsk och lagrad ost. Foto Stefan Edetoft.

 

När det är kallt och ruggigt ute är det perfekt att glädja sig åt en värmande och tröstande middag. Fransk gratäng med varmrökt sidfläsk, smakrik ost och potatis är som gjort för oss i kalla norden. Det handlar om comfort food som jag gjort för Göteborgs Posten/Två Dagar. Foto Stefan Edetoft.

 

Fransk potatisgratäng med ost och fläsk

 

Det här är min variant på bistrorätten tartiflette. Omtyckt krämig gratäng på potatis, grädde och Reblochon ost. Osten är verkligen inget för veklingar och har en speciell karaktär men blir mildare i smaken när den tillagats.

 

4 portioner

30 MINUTER + 20 MINUTER I UGNEN

 

1 kg fast potatis, t.ex. Amandine

1 gul lök

300 g varmrökt sidfläsk

1 msk smör

1,5 dl torrt vitt vin

1 msk finhackad salvia

1 krm riven muskotnöt

2 dl crème fraiche

1 Reblochon eller ca 400 g raclette ost

½ dl grädde

 

Till servering:

1 Salladshuvud

3 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

salt och peppar

2 msk valnötter, rostade

 

Koka potatisen mjuk men med en hård kärna kvar. Låt den kallan och skär i mindre bitar, eller skivor. Skala och dela löken i två halvor. Skiva den tunt. Skär fläsket i små tärningar. Smörj en ugnssäker form med smöret. Stek först fläsket i några minuter, tillsätt löken och stek tills fläsket fått fin färg och löken är glansig och mjuk. Tillsätt vinet och låt allt få ett uppkok. Låt vinet koka ner tills hälften återstår. Krydda med salvia och muskotnöt och rör ner crème fraiche. Lägg ut ett lager med potatis och häll på hälften av lök och fläskblandningen. Krydda med svartpeppar. Skiva osten och fördela ut skivor så att det täcker. Lägg på ett nytt lager potatis och häll över resten av löken och fläsket. Krydda med svartpeppar och garnera med resterande ostskivor. Häll över grädden och gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter på 200 grader tills gratängen fått fin färg. Skölj salladen och blanda samman dressingen. Blanda sallad och dressing i en skål och garnera med rostade valnötter.

varm4

Klar soppa med torsk och grönkål.

 

Soppa med torsk, blomkål och brynt smör

 

Torsk är en favorit så här års och tillsammans med olika kålsorter blir det här en soppa som värmer och smakar gott. Om man vill göra soppan krämig är det bara och tillsätta grädde tillsammans med vinet och buljongen.

 

4 portioner

CA 40 MINUTER

 

 

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 liten blomkål

1 fänkål

2 msk rapsolja

1,5 dl torrt vitt vin

8 dl fiskbuljong

600 g torskfilé, ryggbit eller filé

4-5 grönkålsblad

½ citron

50 g smör

salt och svartpeppar

 

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skär blomkålen i små buketter och skiva ner roten i tunna skivor. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken längs ner. Skiva i tunna skivor. Hetta upp rapsoljan i en rejäl kastrull. Bryn först löken i någon minut och tillsätt därefter blomkål och fänkål, bryn i ytterligare 2-3 minuter. Häll över vin och buljong. Låt soppan få ett upp kok och sjud i ungefär 10 minuter tills grönsakerna börjat bli mjuka men fortfarande har en hård kärna kvar. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Sätt på locket och dra grytan åt sidan från värmen, efter ungefär 5 minuter är fisken klar. Fisken skall då vara vit och fin. Låt den inte gå för länge annars blir den lätt torr och tråkig. Smaka av soppan med salt och svartpeppar. Finhacka grönkålen och riv skalet från citronen utan att få med det vita skalet som smakar beskt. Pressa även ut saften. Bryn smöret tills det blir gyllenbrynt och doftar nötaktigt. Tillsätt den hackade grönkålen, vänd runt och häll ner skal och saft från citronen. Tänk på att grönkålen tappar i färg om den får stå en stund så gör därför klart smöret precis innan det skall serveras. Häll upp i portionsskålar och ringla över det brynta smöret smaksatt med grönkål och citron. Servera gärna ett surdegsbröd till soppan.

 

 

varm3

Hetta upp smaklökarna med min goda gryta som innehåller chili och ingefära.

 

Stekt ris med chilifläsk och broccoli

Den här rätten har smakmässigt lite av allt. Kryddigt, syrligt, sött och salt. Snabbmarinera först köttet för att få ut mer smak och tänk på att inte översteka, eftersom det magra filéköttet lätt blir torrt.

 

4 portioner

CA 40 MINUTER + 30 MINUTER TILL MARINERING

 

 

600 g fläskfilé

1 msk soja

2 msk sesamolja

1-3 chilifrukter, thai eller spanska

3 vitlöksklyftor

 

1 broccoli

2 vitlöksklyftor

1 purjolök

2 msk neutral olja, t.ex. solrosolja eller rapsolja

1 tsk finriven färsk ingefära

4 portioner kokt jasminris

2 msk japansk soja

1 tsk sesamolja

1 msk rostade sesamfrön

 

2 schalottenlökar

2 msk neutral olja, t.ex. solrosolja eller rapsolja

1 msk soja

2 msk råsocker

1 lime, pressad saft

 

 

Skär fläskfilén i tunna skivor. Häll ner soja och sesamolja i en skål. Strimla chilin och finhacka. Gör samma sak med vitlöken. Lägg ned tillsammans med köttet i sojan och sesamoljan och blanda. Ställ köttet att marinera i kylen i 30 minuter. Skär broccolin i små buketter och skiva stammen tunt och skär i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Snitta purjolöken längs med och skölj den i kallt vatten, strimla i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och fräs broccoli, vitlök och purjolök i några minuter. Rör hela tiden för att grönsakerna inte skall brännas. Tillsätt ingefäran och blanda. Häll ner riset och mer olja om det verkar torrt i pannan. Blanda in grönsakerna i riset och låt allt bli varmt. Häll ner soja och sesamolja och vänd runt. Strö över sesamfrön.

Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs köttet med marinaden i oljan tillsammans med den hackade löken i omgångar så att köttet får steka och inte koka i pannan på hög värme. Rör så att det inte bränner. När allt kött är genomstekt tillsätt soja, råsocker och limesaft. Koka samman i någon minut. Servera genast tillsammans med riset.

 

 

 

 

 

 

 

Kategori Okategoriserad


(comments are closed).