Åppelsallad och paj med udda touch

18 november, 2015 av Maria Zihammou

Krispiga, smakrika och med frisk doft står sig de svenska äpplena i en klass för sig. i Göteborgs Posten Två Dagar bjuder jag på nya friska recept. Foto Stefan Edetoft.

apple1

apple4

Äpplepaj med fikon och lavendelhonung

 

Skippa lavendeln om du inte får tag på det. Pajen blir ändå väldigt god. Man kan istället använda flytande ljunghonung som också smakar fint till äpplena.

 

8-10 portioner

ca 1 timma + ca 30-40 minuter i ugnen

 

Mördeg;

3 dl vetemjöl

100 g smör, kylskåpskallt

½ dl florsocker

1 ägg

 

Fyllning:

4-5 fasta och syrliga äpplen, t.ex. Aroma

3 färska fikon

2 msk citronsaft

3 msk flytande honung

1 nypa torkad lavendel (kan uteslutas)

 

Till servering:

2 dl crème fraiche

½ tsk äkta vaniljpulver

3 msk florsocker

 

Börja med att göra mördegen. Häll ner mjölet i en bunke. Tärna smöret i mindre bitar och tillsätt i bunken tillsammans med florsocker och ägget. Nyp snabbt ihop till en smidig deg. Arbeta inte degen för länge eftersom den då lätt mister sin frasighet. Plasta degen och ställ in i kylen att vila i ca 30 minuter. Glöm inte att ta fram degen en god stund innan den skall användas för att den lättare skall gå att arbeta ut i pajformen.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.

Dela äpplena i kvartar och kärna ur. Skiva i tunna klyftor och lägg ut i ett vackert mönster. Dela fikonen i klyftor och lägg ut ovanpå äpplena. Pressa över citronsaften och ringla över honung. Toppa med lavendel och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills äpplena mjuknat och pajen fått fin färg.

Servera med crème fraiche smaksatt med äkta vaniljpulver och florsocker.

apple2

Sallad med äpple, ostflarn och krämig citrondressing

 

Åpple i sallad är en riktig favorit. Syrliga och krispiga svenska äpplen passar perfekt att blanda in med olika sallatssorter och gärna med en smakrik ost.

 

 

4 portioner

40 minuter + ca 5-8 minuter i ugnen

 

Dressing:

1 citron, helst ekologisk

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

½ tsk dijonsenap

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

1 tsk finhackad rosmarin

 

50 g Västerbotten ost

½ tsk finhackad rosmarin

25 g pinjenötter

5-6 blad svartkål

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 sallatshuvud, t.ex. krispsallat

50 g sallatsskott, t.ex. mangold och ruccola

2 äpple, t.ex. Cox Orange eller Diskovery

 

Tvätta citronen och riv skalet. Försök att inte få med det vita som smakar beskt. Tillsätt citronskalet i en kastrull tillsammans med ½ dl vatten. Sjud citronskalet i några minuter för att det skall mjukna. Häll av vattnet och tillsätt i en bunke. Häll ner äggulor, vinäger, dijonsenap, olivolja och pressa ner 3 msk citronsaft. Mixa till en slät dressing med stavmixer. Krydda och smaka av med salt, peppar och finhackad rosmarin.

Riv osten grovt och lägg ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över finhackad rosmarin och pinjenötter. Baka av i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6-8 minuter tills osten smält och fått fin gyllenbrun färg. Passa noga för att inte osten skall bränna.

Strimla svartkålen tunt och hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs kålen i ett par minuter tills den mjuknat och krydda med salt och peppar.

Skölj krispsallaten och dela i mindre bitar. Lägg ut på ett fat och tillsätt kålen. Strö ut sallatsskotten. Skiva äpplena i tunna skivor och lägg ut över salladen. Ringla över dressingen. Bryt ostflaren i mindre bitar och strö ut överst. Servera salladen med ett gott ljust surdegsbröd eller baguette.

 

apple3

Helstekta äpplen med brandy och kanel

Mormorsklassikern i ny tappning som är bland det enklaste att svänga ihop. Här väljer jag ett äpple som har spröd konsistens och snabbt blir mjukt efter en stund i ugnen med den kryddiga fyllningen.

 

 

4 portioner

ca 45 minuter + 30 minuter i ugnen

 

4 äpplen, t.ex. Alice

50 g smör, rumsvarmt

2 msk råsocker

2 msk sirap

2 msk brandy (kan uteslutas)

1 tsk malen kanel

½ tsk hela kardemummakärnor

 

Vaniljsås:

4 dl mjölk, 3 %

2 dl vispgrädde

1 vaniljstång

3 äggulor

2 msk socker

2 tsk maizena

 

Kärna ur äpplena med en vass kniv genom att göra ett snitt i mitten, vid stjälken runtom men inte ända ner. Pilla sedan försiktigt loss kärnhuset så att inte äpplet går sönder. Man kan även använda sig av en äppleurkärnare om man har det.

Rör samman smöret med socker, sirap, brandy och kanel. Stöt kardemumma kärnorna grovt i en mortel och bland samman med smöret. Fyll äpplena med kryddsmöret och ställ ner äpplena i en ugnssäker form. Baka av mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter tills äpplena fått fin färg och känns mjuka. Gör under tiden vaniljsåsen.

Häll ner mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa loss fröna. Lägg ner fröna och stången i kastrullen. Tillsätt äggulor, socker och maizena. Vispa samman och sjud försiktigt tills såsen tjocknat på låg värme. Rör hela tiden så att såsen inte bränner i botten. Häll upp i en värmetålig kanna och ställ att svalna. Såsen tjocknar ytterligare när den fått stå en stund. Servera äpplena ljumna med vaniljsåsen.

 

Kategori Artiklar, Recept


(comments are closed).