Baka med attityd i Två Dagar

För Göteborgs Posten Två Dagar gjorde jag i början av januari en trendspaning bland söta degar och hittade både fina klassiker och nyskapande frasiga bakhybrider. Fotograf var som alltid den eminente Stefan Edetoft.

Baka 1

HÄR HITTAR DU RECEPTEN OCH LÄNK TILL REPORTAGET.

Baka 5

baksugen blir man och gärna på en spröd chokladkaka med jordnötsdipp till ett glas iskall mjölk…mmmm!

 

 

Läckra kakor med fyllig chokladsmak och knapriga bitar av vit choklad i smeten. Lägg ihop kakorna två och två och fyll med jordnötskrämen eller doppa kakorna i den mustiga krämen.

ca 25–30 kakor

ca 45 MINUTER

+ 1 TIMMA I KYLEN

200 g smör, rums­tempererat

1 tsk vaniljsocker

1 dl muscovadosocker

4 dl vetemjöl

1/2 dl kakaopulver

50 g grovhackad vit choklad

Fyllning

100 g mörk choklad, 65–70 procent

100 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

1 dl jordnötssmör

2 msk sirap

2 msk råsocker

1 msk smör

1/2 dl jordnötter

Dela smöret i mindre bitar, lägg i en bunke. Blanda vaniljsocker med muscovadosocker, vetemjöl och kakaopulver. Nyp samman smöret med mjöl och sockerblandningen.

Tillsätt den vita chokladen och forma till en deg. Knåda inte för länge utan låt degen precis gå ihop och forma till en lång rulle. Plasta och lägg i kylen att vila i minst 1 timma. Sätt ugnen på 200 grader.

 

Baka

 

Baka 4

You may also like