Bakkurs på Cum Pane

08 juni, 2010 av Maria Zihammou

Häv, Emmer, Dala lantvete, skrädmjöl…inte visste jag speciellt mycket innan jag begav mig till Cum Panes ekologiska bageri för en helg med bakning tillsammans med bagaren Robin Edberg och en grupp inbitna surdegsälskare. Vi fick först en liten genomgång om gamla sädesslag som var temat för bakkursen. Robin berättade att de har bättre smakegenskaper är nyttigare och främjar den biologiska mångfalden.Emmer är en egen art och kusin med durumvete.

Jag och Anders blev bakkompisar och skulle ge oss hän med att baka Emmerbröd som dessutom är Robins favorit bröd. Först sattes en surdeg med dinkelsikt, vatten och dinkelsurdeg och i en annan bunke skållade vi hela emmerkorn. Nästa dag skulle det bakas. Och som det bakades. Det blev en hel del bröd innan vi var färdiga och kex, croissanter, kakor, baguetter och en massa annat. Det var så härligt när det första brödet kom ut den enorma ugnen som väste av ånga lite då och då. Svedjerågen tror jag att det var. Knaprigt på ytan och en aning kompakt men ändå med stuns. En lite frukost buffé dukades upp lagom till lunchdags med goda ostar, grönsaker, kaffe och detta nybakade bröd. Vi åt och pratade bröd. Anders som gärna bakar en hel del hemma berättade att han hade en surdeg från San Francisco. Dags att fortsätta baka igen. Det började bli rejält med mjöl i luften och hett. Inget som bekom en van bagare förutom jag då förstås som gnällde lite. Vi fick testa att vrida baguetter eller Ölands störar som Robin hellre kallade dem. Skära vackra fiskmönster i bröden och kavla croissanter. Inte helt lätt men om man tog det lätt på handen som jag inte riktigt hade tålamod till så gick det fint. När sen degen inte ville expandera mer var det bara att lägga den en stund i kylen och låta den bli kall för att sen gå på den igen. Kolla in dessa brödbloggare som Anders tipsade om för riktigt seriösa tips eller testa själv på Cum Pane. Jag lovar om du gillar att baka så blir du inte besviken. För som vi bakade!

Kategori Notiser, Recept


(comments are closed).