Citrusfika för Göteborgs Posten Två Dagar.

03 april, 2016 av Maria Zihammou

citrus4

Cheescake med blodapelsin för Göteborgs Posten Två Dagar, foto Stefan Edetoft.

De är orangefärgade, gröna och gula med saftigt fruktkött. Så här års är citrusfrukterna givna smakbärare i köket. Vi twistar till det och bakar cheesecake, citruskaka och bullar till fikat med bitterljuva och sötsyrliga smaker.

Cheesecake med mascarpone och blodapelsin

 

Till den här frysta cheesecaken behöver bara bottnen gräddas en liten stund och sedan lägger man den i frysen. Vill du kan man byta ut blodapelsiner mot vanliga apelsiner eller clementiner.

 

ca 10-12 portioner

Tid ca 45 minuter + minst 3 timmar i frysen

 

Botten:

200 g digestivekex

3 msk råsocker

100 g smör

 

Fyllning:

4 ägg

1 dl socker

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 lime, rivet skal

400 g mascarpone

2 dl crème fraiche

 

Garnering:

1 dl socker

1/2 dl vatten

3 blodapelsiner

 

GÖR SÅ HÄR.

Krossa kexen fint i en mixer och blanda med sockret. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Fyll en springform som mäter ca 24 cm i diameter. Baka av mitt i ugnen på 175 grader i 8 minuter. Ställ formen att svalna.

Separera äggulorna från vitorna utan att det kommer med någon gula i vitorna. Det gör man enklast genom att använda handen som sil. Vispa äggulorna med socker, vanilj och limeskal vitt och poröst. Rör ner mascarpone och crème fraiche i äggulesmeten. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd till sist ner vitorna i äggulesmeten. Häll ner krämen i den helt kalla formen. Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen i minst 3 timmar.

Koka upp socker och vatten i en kastrull i ett par minuter tills sockret löst sig. Skala och skiva blodapelsinerna med en vass kniv. Lägg ner apelsinskivorna i lagen när den kallnat något. Ta ut formen en stund innan den skall serveras. Dekorera cheesecaken med några blodapelsinskivor och servera resten vid sidan av.

 

citrus2

 

Citruskaka med apelsin och mörk choklad

 

En klassisk sockerkaka är enkel att göra. Citruskakan blir underbart saftig och är lika god till nästa dag.

 

ca 10-12 bitar

Tid ca 1 timma

 

Kakan:

150 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

3 ägg

1/2 apelsin, skal och saft

1/2 tsk äkta vaniljpulver

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

smör och ströbröd till formen

 

Lemoncurd:

2 ägg

1 äggula

2 dl strösocker

2 lime

1 citron

50 g smör

 

Till servering:

1 apelsin, rivet skal

2 msk finhackad mörk choklad

Fruktsallad med blandade citrusfrukter, t.ex. blodapelsin, sweetie och clementin

 

 

GÖR SÅ HÄR.

 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Rör ner apelsinskal och saft tillsammans med alla torra ingredienser lite i taget och blanda till en jämn smet. Smöra och bröa en avlång form och bred ut smeten. Baka av i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter tills kakan känns torr men är lite fuktig i mitten.

Vispa ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt saften av lime och citron. Sätt blandningen på spisen. Värm och rör samtidigt ner smöret, skuret i små kuber. Sjud på svag värme under omrörning tills blandningen tjocknat. Häll genast upp i en bunke för att svalna. Bred ut krämen på den avsvalnade kakan.

Dekorera med rivet citronskal och hackad choklad. Servera med citrussallad vid sidan av till kakan.

 

citrus1

 

Lime och citronbullar med honung

 

Jag brukar alltid göra en så lös deg som möjligt och istället tillsätta mer mjöl vid utbakningen om degen är för kladdig. Då blir bullarna inte så torra och istället härligt saftiga i konsistensen.

 

 

 

ca 25-35 bullar

Tid ca 2 timmar

 

Deg:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl socker

1 ägg

1/2 tsk grovstött kardemumma

14 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

1 citron

2 lime

1/2 tsk grovstött kardemumma

 

 

Honungsglasyr:

1 dl strösocker

1 dl flytande honung

1 citron, skal och saft

 

Pensling:

1 ägg, uppvispat

 

GÖR SÅ HÄR.

 

Smält smöret till degen och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt alla torra ingredienser, lite i taget och blanda till en smidig deg. Täck bunken med en kökshandduk och ställ att jäsa till dubbel storlek.

Rör samman socker med smör till fyllningen. Riv ner skalet från citron och lime, försök att inte få med det vita skalet som smakar beskt. Tillsätt grovstött kardemumma och blanda noga.

Tillsätt socker, honung, tillsammans med skal och saft från citronen i en kastrull. Koka upp blandningen och sjud i ett par minuter tills blandningen tjocknat något. Sjud inte för länge, lagen tjocknar när den kallnat.

 

Dela degen i två delar och kavla ut till en långsmal rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen och vik degen på mitten från långsidan och skSkär avlång degplatta. Skär ut ln andra delen över den första till en avlång degplatta. Skär ut lmakar beskt. Tillsätt vallmofröär ut den i centimeter breda remsor från kortsidan. Lägg ut en remsa i taget på bakbordet och tvinna remsan med handflatorna. Ta upp och knyt ihop till en knut. Lägg ut bullarna på plåt klädd med bakplåtspapper. Jäs bullarna i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka av mitt i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter tills bullarna fått fin färg. Ringla citronhonungen över bullarna vid servering.

 

 

 

 

Kategori Artiklar, Recept


(comments are closed).