Det stora julbaket i Göteborgs Posten/Två Dagar

14 december, 2015 av Maria Zihammou

Så var det dags att sätta saffransdeg och plocka fram pepparkaksformar och starta det stora julbaket. Glöm nu inte knäcken och lite annat smått och gott som eget knäckebröd. Recepten hittar du här som jag gjort för Göteborgs Posten/Två Dagar. Foto Annika Broman.

 

0O1A8105

0O1A7980

 

Knäckebröd med pepparkakskryddor och pumpafrön

Krispiga tunna knäckebröd med kul kryddning passar både till julbordet och som tillbehör till ostbrickan och glöggfesten. Tänk på att kavla ut riktigt tunt för att de skall bli knapriga i konsistensen.

 

Ca 10-12 större knäckebröd eller 20 mindre

Tid ca 20 minuter + ca 3 timmar till jäsning och gräddning

 

25 g jäst

2 dl mjölk

3 dl vatten

1 msk honung

1 tsk salt

1 msk pepparkakskryddor

½ dl linfrön

2 dl grovt rågmjöl

2 dl dinkelmjöl

2-3 dl vetemjöl

 

Garnering:

½ dl vatten

2 msk sesamfrön

½ dl pumpafrön

1-2 tsk flingsalt

 

Värm mjölken och vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vätskan och rör tills jästen löst upp sig. Häll ner honung, salt och pepparkakskryddor. Blanda och fortsätt med att tillsätta linfrön, rågmjöl och dinkelmjöl. Blanda ordentligt och tillsätt vetemjölet, lite i taget. Täck degen med bakduk och låt den jäsa i 1 timma.

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg upp degen på mjölat bakbord och ta ut 20 små eller ca 10 stora degbitar. Kavla ut runda tunna kakor och tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Lägg upp bröden på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och pensla över vatten. Dekorera med sesamfrön, pumpafrön och flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

 

0O1A8029

 

 

Saltlakrits knäck

Läckert julgodis för alla som älskar saltlakrits. Går fint att göra klart i god tid med risk att knäcken är uppäten lagom till julafton.

 

 

Ca 60 st

Ca 30 minuter

 

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1 msk smör

1 msk lakritspulver

 

knäckformar

 

Garnering

50 g krossade saltlakritskarameller, t.ex. Turkisk peppar

½ tsk flingsalt

 

 

Häll ner grädde, sirap och socker i en kastrull och tillsätt smör och lakritspulver.

Koka upp och koka knäcken kraftigt i ca 15-20 minuter tills smeten är tjock. Rör då och då.

Knäcken är klar när temperaturen visar på 125 grader. Om du inte har en termometer kan man istället göra kulprovet. Häll kallt vatten i en kopp och tillsätt några droppar knäck. När smeten går att forma till en fast kula är knäcken klar.

Dra kastrullen från värmen och låt stå och dra i några minuter.

Häll upp i knäckformar och garnera med krossad saltlakrits och flingsalt.

Förvara svalt i en burk med tätt lock. Tänk på att lägga bakplåtspapper mellan varven när du förpackar knäcken för att den inte skall fastna.

 

 

Mörk chokladtryffel med chili och apelsin

Det här är riktigt gott vuxengodis. Mustigt mörka chokladtryfflar som fått smak av både chili, apelsin och apelsinlikör.

 

Tips: Man kan variera tryfflarna på massor av sätt. Byt ut chilin mot grovt krossad kardemumma eller smaksätt istället med mörk rom.

 

Ca 40 st

Ca 30 minuter + tid att stelna i kylen

 

400 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1 apelsin, helst ekologisk

1 ½ dl grädde

½ dl råsocker

1 nypa mald ancho chili

50 g smör, rumstempererat

1-2 msk apelsinlikör, t.ex. Cointreau

 

Garnering:

½ dl kakaopulver

 

Grovhacka chokladen och lägg ner den i en bunke. Riv ner hälften av skalet från apelsinen och tillsätt saften över chokladen.

Koka upp grädde med socker och chili. Blanda ner smöret och apelsinlikör.

Häll blandningen över chokladen och rör tills chokladen smält.

Ställ chokladen att stelna, väl plastad i kylen i ca 4 timmar. Forma till kulor och rulla i kakao. Förvara tryfflarna svalt i en burk med lock.

 

 

0O1A8225

 

 

 

 

 

Kategori Artiklar, Recept


(comments are closed).