Franskt långkok med grisblod.

Vive la France! Jag går definitivt igång på goda ostar. Och vilka ostar. Laurent Laffont är fransmannen och kocken med kräsen smak och höga krav på kvalité och service. Med all rätta, fransman som han är. I detta land precis som i min fars hemland Marocko klagas det och man skräder inte orden om kvalitén på köttet eller grönsakerna inte motsvarade vad handlaren lovat. Det gestikuleras och röster höjs. Det är kanske en anledning till att man kan gå och äta på restaurang i Frankrike och få en servitör som både kan berätta om maten på menyn ingående och yrket är inte sopat under mattan. Högt buret huvud med andra ord. Speciellt på kända kafé adresser i Paris pekar näsan mot skyn. En gång på 80-talet beställde jag en café au lait med croissant en eftermiddag. Det fanns inte! Det äter man till frukost och inte annars. Där satt jag i min färgglada Hang-Ten jacka och kände mig så fel. Läs i dagens Två Dagar. Jag har pratat mat med Laurent Laffont från Grenoble och han lagade sin favoritgryta på griskött marinerat med rött vin och såsen fick sig sedan en extra skjuts av en skvätt grisblod. Det var gott, jag lovar.

You may also like