Glöggfest i LagaLätt.

11 december, 2010 av Maria Zihammou

Foto: Stefan Edetoft

I år har jag inte riktigt hunnit med att ha glöggfest hemma. Men jag och sambon hade en mini glöggfest med barnen i pulkabacken. Jag gjorde glühwein och med oss hade vi pepparkakor och goda ostar. Hur gott som helst! Jag tycker att vanlig glögg kan vara alldeles för sött för min smak.

I senaste numret av LagaLätt har jag gjort olika goda tillbehör till glöggen. Fotograf Carina Gran har plåtat så där vackert som hon kan, ostiga och frasiga stänger, tunnbröd med rökt kött och hjortron, rågbröd med ädelosfärskost och len rik mörk chokladkräm. När jag rörde ihop den kände jag mig nästan som Nigella. Goda skorpor som italienska mandelskorpor är perfekt att doppa i chokladkrämen.

Ett enkelt tilltugg som alltid är gott till glögg är nyrostade nötter, marmelad av god sort som fikonmarmelad och olika goda ostar. Använd gärna olika sorters nötter. Mandlar, cashew, hasselnötter t.ex. och rosta dem med en aning olivolja i het panna. Det går snabbt så man får passa dem. Mot slutet när de börjar få färg så är det gott att tillsätta finhackad färsk chili, rosmarin och flingsalt.

Så här gör du världens godaste glühwein,

1 flaska rött fruktigt rödvin av enkel sort.

1 apelsin

2 kanelstänger

ca 3 msk råsocker (om man gillar söt dryck tillsätt mer socker)

Häll vinet i en kastrull och värm. Skiva halva apelsinen i tunna skivor och dela dem i mindre bitar. Pressa den andra halvan. Lägg ner apelsinskivor, saft, kanel och socker i kastrullen. Rör om och värm drycken riktigt het.

Kategori Recept


(comments are closed).