Julmiddag med nytänk och tradition

03 april, 2016 av Maria Zihammou

0O1A8681

Foto Annika Broman hos Malin Leijonberg i Lilla Götafors.

Nu är det då äntligen dags att duka upp det stora julbordet med extra allt. Bänka hela tjocka släkten kring skinkan, sillen och så klart Janssons frestelsen. Men självklart finns det också plats för några nya spännande smakkombinationer på julbordets klassiker som jag tycker att du skall prova. Som köttbullarna där ansjovis och kryddpeppar ingår. Det ger köttbullarna en mustig och julig smak som gör att de lätt tar slut med en gång. Jag är ganska säker på att de flesta familjer har sina alldeles egna måsten på julen. Så ser det också ut hemma hos mig. Olika sorters sill vill jag inte vara utan och jag väljer helst sill i klarlag. Gärna några traditionella sorter som löksill i kombination med någon ny som den jag bjuder på i årets julspecial med syrliga lingon och stjärnanis. Till sillen vill man ju gärna ha både ost och bröd. Då väljer jag nästan alltid vällagrad cheddar och en kryddost som smaksätts med kryddnejlika och kummin. Vanvettigt gott till hembakt knäckebröd och vört. Det är nästan så att min jul är hemma redan här om jag får lägga till en krämig Janssons frestelse med smör och grädde. Jag tycker också att du skall prova några nya sätt att få in mer av vinterns grönsaker med olika sorters kål och rotfrukter på julbordet. Missa inte heller min ljuvligt lena och krämiga ris à la Malta med kardemumma och citrussallad. Sjung ”Nu är det jul igen…” och till er alla, njut av ett riktigt gott julbord!

 

0O1A8539

Sill i klarlag med stjärnanis och lingon

 

6-8 personer

Tid: 30 minuter

4 personer

Tid 30 MINUTER + MINST 1 DYGN I KYLEN

 

Ingredienser

4 urvattnade sillfiléer

 

Inläggningslag

1 dl ättika 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

3-4 stjärnanis

½ dl lingon

1 msk lätt krossade kryddpepparkorn

 

Skär sillen i mindre bitar. Blanda samman inläggningslagen och rör tills sockret har löst sig. Lägg ner sillbitarna i en väl rengjord burk och häll över lagen. Tillsätt lingon, stjärnanis och krossade kryddpepparkorn. Låt sillen dra minst över natten i kylen. Om du har tid låt sillen stå ytterligare ett dygn för att mogna mer i smaken.

0O1A8510

 

Filodegknyten med kall laxröra och laxrom

Gör klart laxröran i god tid och även de frasiga smördegsbottnarna kan gräddas klart innan julfesten börjar.

 

6-8 personer

Tid 30 minuter + ca 15 minuter i ugnen

 

1 rulle färsk smördeg

1 äggula

 

 

Laxröra:

400 g varmrökt lax

1,5 dl créme fraiche

3 msk majonnäs

1 msk skånsk senap

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

1 msk finhackad krasse

1 msk finriven pepparrot

½ citron, pressad saft

mald svartpeppar

 

Garnering:

Ca 30 g laxrom

Dillvippor och citronklyftor

 

Skär ut små fyrkanter av smördegen. Pensla med äggula och baka av i 175 grader på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper i ca 15 minuter. Ställ att kallna.

Pilla loss laxen från skinnet och mosa den med en gaffel i en bunke. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, senap och de finhackade färska örterna. Lägg ner riven pepparrot och pressa ner saften av citronen. Smaka av med lite salt och nymald peppar. Lägg upp röran på smördegsbitarna och garnera med laxrom, dillvippor och citronklyftor.

 

0O1A8656

 

Ris a la malta med kardemumma och apelsinsallad

Den gräddiga gröten är som gjord för att servera med syrlig fruktsallad. Kardemumma ger extra god krydda. Förbered gröten i god tid och lägg sedan samman desserten vid servering.

 

6-8 personer

Tid ca 1 timma

 

3 dl grötris

2 dl vatten

1,5 l mjölk, 3 %

1 nypa salt

1 msk socker

5 dl vispgrädde

1 vaniljstång

1 dl florsocker

1 tsk grovstött kardemumma

 

Apelsinsallad

3-4 apelsiner

2 clementiner

1 tsk råsocker

1 dl björnbär

3-4 färska dadlar, urkärnade

1 dl rostade pekannötter

 

Häll ner grötris och tillsätt vatten. Koka upp gröten och häll ner mjölk, salt och socker. Koka gröten på svag värme tills den är klar i ca 30 minuter. Låt gröten kallna.

Häll ner grädden i en bunke. Dela vaniljstången på mitten och skrapa loss fröna. Tillsätt med grädden och häll ner socker och kardemumma. Vispa grädden tjock och fluffig.

Skala apelsinerna och clementiner med en vass kniv och skär i skivor. Lägg ut på ett fat och strö över råsocker. Lägg ut björnbär och urkärnade dadlar och rostade pekannötter.

Blanda gröten med den vispade grädden och servera med apelsinsalladen.

 

Kategori Recept


(comments are closed).