Korv är en het kändis.

17 maj, 2014 av Maria Zihammou

korv2

Korv är en god och het kändis som alltid är lika aktuell i köket. Spana in mina korvrecept i helgens Två Dagar. Foto: Stefan Edetoft.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR…

 

Ugnsbakat ägg med tomater och merguez

Merguez är kryddig lammkorv från min pappas hemland Marocko. Testa även att lägga den på grillen och servera i baguette med en tomatsalsa. Gärna kryddad med färsk koriander, lime och chili.

 

4 portioner

ca 40 MINUTER

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1/2 fänkål

1 röd chilifrukt

1/2 dl olivolja

1 burk körsbärstomater

rivet apelsinskal

salt och nymald svartpeppar

4 ägg

4–8 merguezkorvar eller chorizo, beroende på korvens storlek

1/2 dl tjock yoghurt

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär fänkålen i tunna skivor och finhacka chilin. Fräs alla grönsaker i olivolja tills de är glansiga, ca 3 minuter. Tillsätt tomater och smaka av  med rivet apelsinskal, salt och peppar. Koka samman såsen i ca 10–15 minuter. Stek under tiden korven i några matskedar olivolja på låg värme. Bred ut tomatsåsen i en ugnssäker form. Gör fyra fördjupningar med en sked och knäck ner äggen i varsitt hål. Ugnsbaka i 200 grader i 5–8 minuter tills äggen har stelnat. Servera med korv, tjock yoghurt och gott bröd.

 

korv7

Ketchup som håller sig länge i kylen är enkelt att koka ihop. Testa även att mixa ner några goda torkade chilis från Extreme Food och tillsätt honung och mörkt muscovadosocker. Då får du en glaze som funkar perfekt till revbenen på grillen.

Extreme food är verkligen värt ett besök. Ligger inte långt från Esperantoplatsen i Göteborg och har även butik i Stockholm och på nätet. Vilket kryddskafferi!!!!! Hjälpte mig dessutom att få tag på ekved till vårens grilljobb i Två Dagar! Tack Mick och Johan ni är grymma!

 

 

Ketchup och korvbröd

Enligt mitt tycke skall korvbröd vara mjukt och inte för sött. Här har jag använt min mormors recept till tekakor som passar bra att göra avlånga korvbröd av. Ge korven en extra kick med egen ketchup.

Ca 15 korvbröd

ca 1 ½ TIMMA + 10-12 MINUTER I UGNEN

Korvbröd

2 msk smör

5 dl mjölk

40 g jäst

1 msk socker

1 tsk salt

ca 7 dl vetemjöl special

1 ägg

Ketchup

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 selleristjälk

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 burk hela tomater eller körsbärstomater

1 tsk salt

nymald svartpeppar

1/2 dl socker

1 dl rödvinsvinäger

Till servering

t ex kokt Wienerkorv, senap, rostad lök och mos Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken. Låt allt bli, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen löst sig. Häll ner socker, salt och mjölet lite i taget. Arbeta degen jämn och slät, den skall vara kladdig och lös i konsistensen. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i ca 30-40 minuter till dubbel storlek i rumstemperatur.

Fortsätt med att koka ketchupen. Finhacka lök, vitlök och selleri. Fräs glansig i olja i några minuter och tillsätt tomatpuré. Låt allt få fräsa under omrörning i ca 2 minuter och tillsätt tomaterna. Krydda med salt och peppar och koka under lock i ca 15 minuter. Smaksätt med socker och vinäger och koka ytterligare ca 5 minuter. Mixa ketchupen slät och häll upp på en flaska som är väl rengjord och förslut.

Häll ut degen på mjölat bakbord, dela den i ca 15 bitar. Forma snabbt till avlånga bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter.Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter. Låt kallna på galler och servera med korv, ketchup och valfria tillbehör.

korv6

 

korv1

Rotmos, fläskkorv och sellerisallad….vilken hit!

 

Vi snäpper upp den klassiska kombinationen med rotmos och fläsk till tysk finkorv. Steker den varsamt och serverar en sallad på råriven selleri med majonnäs, pepparrot och dijonsenap till korven.

4 portioner

ca 40 MINUTER

Rotmos

1 kålrot

2–3 potatisar, mjöliga

2 morötter

1 buljongtärning, vegetarisk

50 g smör

salt och nymald vitpeppar

4 Thüringer bratwurst

1 msk smör

Selleri remoulade

1 liten rotselleri

1/2 citron, skal och saft

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

1 msk finriven pepparrot

1 tsk flytande honung

salt och svartpeppar

Skala kålrot, potatis och morot och skär i grova bitar. Koka först kålroten och morot i buljongså att det täcker, i ca 15 minuter. Tillsätt potatisen och koka tills alla grönsaker känns mjuka. Sila bort buljongen men spar den. Pressa grönsakerna till mos, tillsätt smör, och krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med buljongen till önskad konsistens. Stek korvarna på låg värme i ca 15 minuter. Skala och riv sellerin grovt. Smaksätt med citronsaft och skal. Blanda ner majonnäs, dijonsenap, pepparrot och honung. Smaka av med salt och peppar.

 

Kategori Artiklar, Recept


(comments are closed).