Kräftfest!
Är man skaldjursälskare som jag är det (nästan) alltid tid för havskräftor med goda tillbehör. För Göteborgs Posten Två Dagar har jag gjort recept på goda tillbehör till kräftorna som smördegspaj med ägg, lök och ost. Krispiga rotfruktschips med pepparotsdipp som också är perfekt att servera till drinken. Till dessert blev det en riktigt mumsig avslutning med en len körsbärsglass. Foto Stefan Edetoft.
Festen kan börja! Foto Stefan Edetoft.
Smördegs paj i panna med ägg, lök och ost
4 PORTIONER
30 MINUTER + TID I UGNEN
Till pajen använder jag alltid färsk, färdigkavlad smördeg. Enkel att förbereda och behöver inte kavlas ut. Pajen är allra godast om den serveras nygräddad och är ljummen.
2 färska gula eller röda lökar
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
100 g färska bönor, t.ex. haricots verts
1 msk smör
ca 150 g färsk smördeg på rulle
1 dl crème fraiche
100 g lagrad ost, t.ex. prästost
1 färsk vitlöksost, à 150 g t.ex. Borsain
50 g färsk bladspenat
4 ägg, helst ekologiska
2 msk finhackade färska örter, t.ex. timjan och persilja
Skär bort en bit av blasten på löken (spar och använd i en sallad) och dela lökarna i fyra klyftor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lökklyftorna på medelvärme i ca 8-10 minuter tills de mjuknat och fått fin färg. Krydda med lite salt och peppar.
Koka upp vatten med lite salt och koka bönorna mjuka men med krispig kärna i ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och spola med kallt vatten för att bönorna inte skall bli för mjuka. Smörj en stekpanna som tål ugnsvärme med 1 msk smör och lägg ut färdigkavlad smördeg. Den behöver inte kavlas men se till att även kanterna täcks med pajdeg. Nagga deglocket med en gaffel, för att den inte skall blåsa upp under gräddning. Fyll botten av pajen med ett lager crème fraiche. Riv osten och strö ut i botten av pajen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200 grader tills pajen fått fin färg och osten smält. Tillsätt lök, bönor och spenat och knäck ut äggen. Skiva vitlöksosten eller smula den på ett fat med en gaffel och toppa till sist pajen med osten. Grädda i ytterligare ca 10 minuter, högt upp i ugnen tills äggvitan stelnat, gulorna skall vara krämiga. Strö över örterna och servera pajen ljummen eller varm.
Skördechips med pepparrotsdipp
Knapriga chips i regnbågens färger får man med rotfrukter som bas. Dippsåsen är även god att servera till en sallad tillsammans med skaldjur, rökt fisk och mjukkokta ägg.
4 PORTIONER
CA 45 MINUTER
300 g blandade rotfrukter, t.ex. rödbetor, sötpotatis och palsternacka
1 l frityrolja
Pepparotsdipp:
2 msk finriven pepparrot
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 msk citronsaft
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Till servering:
flingsalt
Skölj rotfrukterna noga och torka av ordentligt. Skala eller låt skalet sitta kvar. Skiva i tunna skivor med mandolin eller potatisskalare. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 150 grader. Om man inte har en termometer kan man testfritera en rotfruktsskiva. Fritera i omgångar och börja med de rotfrukter som är ljusa först. Avsluta med rödbetor eftersom de missfärgar oljan. Lägg ut rotfrukterna på en plåt täckt med hushållspapper för att överflödig olja skall kunna rinna av.
Blanda riven pepparrot med dijonsenap, honung, citronsaft och crème fraiche. Blanda och smaka av med lite salt och peppar.
Servera rotfruktschipsen med flingsalt och pepparrotsdippen.
Körsbärsglass med vit choklad och maränger
Glassen kan du förbereda i god tid innan festen och lägg upp i portionsglas eller istället hälla upp i en form. Ta fram glassen en stund innan den skall ätas för att den skall få en krämig konsistens.
4 PORTIONER OCH CA 20 MARÄNGER
CA 1 TIMMA + TID I KYLEN OCH UGNEN
Maränger:
2 äggvitor
1 ¼ dl socker
½ tsk ättikssprit, 12 %
Körsbärsglass:
2 dl urkärnade körsbär
½ dl socker
100 g vit choklad
4 ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
Börja med att göra marängerna. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt socker och ättika och vispa tills marängsmeten är styv och blank. Klicka ut små maränger, ca 20 st på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå och torka i 1 timma.
Koka upp körsbären med ½ dl socker i ca 5 minuter tills sockret smält och körsbären mjuknat. Låt blandningen svalna. Bryt chokladen i mindre bitar och smält sedan chokladen i vattenbad. Låt den svalna något.
Separera gulorna från vitorna. Använd händerna som sil för att det inte skall komma med någon gula i vitorna. Vispa äggulor med socker till en tjock och porös smet och blanda sedan ner körsbären och den smälta chokladen.
Vispa grädden tjock och pösig och vänd ner i äggulesmeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd även ner dem i smeten.
Använd portionsglas eller en springform, ca 24 cm i diameter. Klä den med bakplåtspapper Varva maränger (spar några till garnering) med glassmeten och fyll glasen eller formen med glassmet. Plasta och ställ in i frysen att stelna. Det tar ca 3-4 timmar. Ställ fram en stund innan glassen skall serveras. Garnera med färska bär och smulad maräng.