Lammkotletter med smak av vår för Ica Kuriren.

03 april, 2016 av Maria Zihammou

ICA Kuriren 201602035138

Lammkotletter med vårprimörer för Ica Kuriren, foto Lee Kearney.

 

ICA Kuriren 201602035063

Brownie med hasselnötter och apelsincrème

 

 

 

Lammkotletter med vårprimörer och örtcrème

4 portioner

Tid ca 1 timma och 30 minuter + 1 timma marinering

 

Du behöver

8 lammkotletter

Marinad:

2 vitlöksklyftor, finhackad

1/2 dl finhackade örter, t.ex. timjan, persilja och rosmarin

4 msk olivolja

1/2 citron, skal och saft

salt och svartpeppar

 

Örtcrème:

1 dl färskost, t.ex. mascarpone

1 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta, finhackad

3 msk finhackade färska örter, t.ex. timjan och persilja

1 msk citronsaft

salt och svartpeppar

 

Till servering:

1 kg delikatesspotatis

4 morötter

2 rödlökar

1 squash

3 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 spetskål, ca 400 g

1 knippe grön sparris

4-5 rädisor

1 tsk rivet citronskal

1 tsk färska plockade örter, t.ex. timjan

 

 

Gör så här

 

  1. Ta fram kotletterna och lägg dem i en plastpåse. Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Häll över marinaden och gnid in den i köttet. Lägg in köttet att marineras i kylen, minst 1 timma. Gärna över natten.

 

  1. Mixa alla ingredienser till örtcrèmen i en mixer till en slät kräm.

 

  1. Tvätta potatisen noga och skär i klyftor. Skala och dela morötter i mindre bitar. Skala och klyfta rödlöken. Skär squashen i mindre bitar. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt och ringla över olja, Krydda med salt och peppar och baka av högt upp i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka och fått fin färg.

 

  1. Klyfta kålen och sjud den i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Lägg kålen i ett durkslag och spola med kallt vatten, ställ åt sidan.

 

  1. Skär bort ändarna som kan vara träiga på sparrisen. Hetta upp någon matsked olivolja i en panna och bryn sparrisen ett par minuter.

 

  1. Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna och bryn köttet på bägge sidor i 2 minuter per sida, tills det fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform och stek färdigt i ugnen på 150 grader i ca 5 minuter.

 

  1. Blanda de ugnsbakade grönsakerna med kålen och sparrisen. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Toppa med rivet citronskal och färska plockade örter. Servera grönsakerna med lammkotletter och örtcrème.

 

 

 

 

Och något sött…

 

Brownie med hasselnötter och apelsincrème

 

 

Bildtext: Kakan är väldigt god att äta i små bitar och blir nästan ännu bättre till nästa dag.

 

Ca 24 st

Tid ca 1 timma

 

Du behöver

 

 

Kakan:

100 g smör

100 g mörk choklad

2 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

1 dl rostade hasselnötter

 

 

Garnering:

100 g mörk choklad

100 g ljus choklad

1 msk smör

1,5 dl grädde

 

Till servering:

2 dl crème fraiche

1 dl vispgrädde

2 msk florsocker

1/2 apelsin, rivet skal och saft

 

 

 

 

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och grovhacka chokladen. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.

 

  1. Vispa lätt samman äggen med socker och vänd ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.

 

  1. Bred ut smeten i en liten fyrkantig form som mäter ca 24×24 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills kakan är torr på ytan men fortfarande lätt kladdig inuti.

 

  1. Grovhacka mörk och ljus choklad och lägg ner i en bunke. Hetta upp grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och tillsätt smöret. Blanda tills chokladen smält.

 

  1. Grovhacka nötterna. Garnera kakan med chokladkrämen och toppa med nötter. Låt kakan stelna i 15-30 min.

 

  1. Vispa samman crème fraiche med grädde, florsocker, rivet apelsinskal och saft till en fluffig konsistens. Skär upp kakan i mindre bitar och servera med apelsinkrämen.

 

 

Kategori Recept


(comments are closed).