Marockansk söndagsmiddag

I helgen hade jag och Carina planerat att göra sportlovsreportage med glad sportig och hungrig familj i gnistrande soligt vinter landskap. Vi hade snön och god mat men solen. Där satt man och kollade alla väderkartor som en galning i två dagar och soligt väder lovades så vi ringde ihop folk och det lagades mat hemma hos mig. Men väl ute så låg dimman som en vit/grå filt över hela himlen. Ja så kan det gå, vi fick äta upp maten och hann med att åkte pulka med barnen. Väl hemma så fick det bli en improvisationsmiddag med kyckling, ugnsbakad pumpa, couscous och tomatsallad med färsk koriander. Jag var i Stockholm för en vecka sedan och provade Santa Marias nya afrikanska kryddblandningar. Marcus Samuelsson hade tagit fram en chermoula och green harissa. De skulle nu testas. Chermoulan var helt ok. Inget pappa jublar över. I Marocko så är chermoula en kryddblandning som man gör olika från familj till familj och beroende på vad du skall ha den till. Sen är ju alla kryddor så färska där nere. Paprikapulver är som en helt annan krydda och spiskummin, mmmm.

Jag gjorde så här ungefär:

Marias marockanska kyckling

1 färsk kyckling

3 msk olivolja

1 tsk chermoula

1/2 tsk spriskummin

1 tsk flingsalt

svartpeppar

Pumpa med russin och lök

1 gul lök

1 bit pumpa

3 morötter

2 msk olivolja

1 tsk green harssa

salt och svartpeppar

1 dl russin

1 msk flytande honung

Börja med att dela kycklingen i fyra delar. Krydda på bägge sidor och hetta upp oljan i en panna. Fräs kycklingen ett par minuter på varje sida. Lägg över i en stor form och stek klart i ugnen på 175 ° i ca 1,5 timme.

Skala löken och skär den i klyftor. Skala och skär pumpa och morötter i bitar. Hetta upp olja och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt resten av grönsakerna och krydda. Fräs några minuter och rör runt i pannan. Tillsätt vatten ca 1/2 dl i pannan där du stekte kycklingen och häll ner över grönsakerna. På med lock och puttra på låg värme i ca 15 min. Lägg ner russin och häll över honung. På med lock och sjud ytterligare 5 minuter. När kycklingen är nästan färdig häll över grönsakerna runt om i formen och ställ in i ugnen och låt allt bli varm i ca 10 minuter. Servera med bröd, couscous och en sallad med tomater, gurka, rödlök, salt, olivolja och pressad citron och mycket finhackad färsk koriander.

mysigt söndagsstök i vårt kök.

You may also like