Mingelfest i juletid för Göteborgs Posten/Två Dagar

03 april, 2016 av Maria Zihammou

0O1A9325

Foto Annika Broman hos Malin Leijonberg i Lilla Götafors.

 

Mingelfest i juleskrud är verkligen ingen dum idé om du är sugen på att skapa en helt egen jultradition som känns mer modern mitt i all julstress? Samla vänner och familj till en fest som är lätt att förbereda med massor av god plockmat och byt ut glöggen mot friska cocktaildrinkar med bubbel. Satsa på några färre, snabba och riktigt välsmakande maträtter som ostron ceviche och lax sashimi. Massor av gröna nyttiga favoriter är också både gott och vackert att duka fram. Vi snackar bindestrecks mat. Maten som fått inspiration från både Asien, Medelhavet och Norden där smaker och råvaror möts på ett helt nytt sätt. Lägg till härligt saftiga revbensspjäll som man lätt kan äta på stående fot. Ett färgsprakande och spännande bröd med druvor, honung och rosmarin till osten vill jag också duka upp på buffébordet. Ställ gärna fram brödet när gästerna anländer så kan de själva bryta en bit och mumsa på till drinken. Det blir en lyxig julfest fylld med ett myller av smaker som jag vill önska er en riktigt glimrande god jul med.

0O1A9100

 

0O1A9076

 

Bubbeldrink med citrus och passion

 

Blanda bubblig Prosecco eller Cava med färskpressad citrus och passionsfrukt.

8 glas

 

2 clementiner

1 lime

2-3 passionsfrukter

8 msk apelsinlikör, t.ex. Cointreau

2 flaskor mousserande vitt vin, t.ex. Prosecco

 

Dekoration:

1 citron eller lime

1 klementin

 

 

Halvera och pressa saften från klementiner och lime. Dela och skrapa ur kärnorna från passionsfrukten. Blanda och häll fyll upp i 8 champagne glas. Tillsätt apelsinlikör och mousserande vitt vin.

 

Brytbröd med druvor och rosmarin

Det finns en viss magi när brödet är så magiskt gott att man inte kan sluta äta det. Härligt seg konsistens och toppat med syrliga druvor. Brödet är dessutom väldigt enkelt att göra.

 

2 bröd

Tid ca 3,5 timmar och 30 minuter i ugnen

 

 

Du behöver

10 g jäst

2,5 dl vatten, 37 grader

ca 7 dl vetemjöl special

½ dl olivolja

1 msk salt

 

Garnering:

Ca 200 g kärnfria blå druvor

½ citron, saft och skal

2 msk flytande honung

2 msk finhackad rosmarin

flingsalt

 

 

Börja med att göra en startdeg. Lös jästen i ¼ dl vatten och tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda till en lös smet och jäs under duk i 30 minuter.

Blanda samman resten av vattnet, vetemjölet, olja och salt. Men spar lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt till en smidig deg i ca 5 minuter. Jäs under duk i 2 timmar.

Ta upp degen och dela den i två delar. Häll ut några matskedar olivolja fördelat över två bakplåtar. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord till ca 2 cm tjocklek till två lika stora ovala och platta bröd.

Fördela ut druvorna över bröden och tryck till dem lite lätt för att de lättare skall fastna i bröden. Häll över citronsaft, skal, honung och finhackad rosmarin. Toppa med flingsalt och jäs bröden i 1 timma.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden långt ner i ugnen och häll in 1 dl vatten för att det skall bildas ånga. Det kommer att ge bröden en fin skorpa. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 15-20 minuter tills bröden har fått fin färg.

0O1A9112

 

Ostron ceviche

 

Ostron är läcker råvara som finns vilt här på Västkusten. Om du inte vågat prova ännu så är den syrliga kombinationen med lime, chili och koriander en riktig fullträff. Asien möter norden och ljuv kärlek uppstår!

 

8 personer

Tid ca 20 minuter

 

1 schalottenlök

1 grönt äpple

¼ gurka

1 röd chili, fint strimlad och hackad

 

½ citron, ekologisk

1 lime, ekologisk

1 msk rapsolja

1 tsk råsocker

1 nypa flingsalt

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad färsk koriander

 

24 ostron, ca 3 ostron per person

 

Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och kärna ur äpplet och skär i små fina tärningar. Gör samma sak med gurkan. Strimla chilin, kärna ur och finhacka. Lägg allt i en bunke och tillsätt pressad saft av citron och lime. Häll ner rapsolja, socker, salt, finhackad gräslök och koriander. Blanda.

Lägg upp ostronen på is. Öppna ett i taget och häll av det mesta av vätskan. Låt var och en skeda över marinaden. Häll in ostronet i munnen, tugga och njut!

0O1A9064

Lax sashimi med tranbär

Sashimi är tunna skivor rå lax som är perfekt att servera på en buffé med dressing gjord av soja, lime och ingefära. Tranbär eller havtorn ger rätten en nordisk smak som dessutom är fint syrligt. För att vara på den säkra sidan skall man först frysa laxen innan servering.

 

8 personer

Tid: ca 30 minuter + ev. tid i frysen

 

600-800 g färsk laxfilé, mittenbiten

1 schalottenlök

1 dl japansk soja

1 lime, pressad saft

1 msk sesamolja

1 msk finhackad färsk ingefära

1 tsk råsocker

1 nypa flingsalt

1 tsk finriven ingefära

1 msk finhackad krasse

2 msk fryst tranbär eller havtorn

 

Skär laxen i tunna skivor.

Skala och finhacka schalottenlöken och blanda med soja, lime, sesamolja, finhackad ingefära, socker och flingsalt. Ringla dressingen över laxen och garnera med finhackad krasse och tranbär.

 

0O1A8975

 

 

Rostade morötter med fänkålsyoghurt

 

8 personer

Tid 30 minuter + ca 20 minuter i ugnen

 

1 kg morötter

3 msk rapsolja

1 clementin

1 tsk flytande honung

salt och svartpeppar

1 msk fänkålsfrön

3 dl tjock yoghurt

1 nypa flingsalt

 

 

Skala morötterna och skär i tunna stavar på längden. Lägg ut morötterna på en ugnsplåt och ringla över olja. Blanda och baka av högt upp i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills morötterna mjuknat och fått lite färg.

Pressa saften av klementinen och blanda med honung, salt och svartpeppar. Ringla blandningen över de ugnsbakade morötterna.

Rosta fänkålsfröna i torr stekpanna tills de hoppar i pannan. Blanda med tjock yoghurt och lite salt. Servera till de ugnsbakade morötterna.

 

 

 

Ugnbakad brysselkål med hasselnötter

Brysselkålen får en helt ny kostym när man först bakar av dem i ugnen så att de blir härligt mjuka och får en söt och nötaktig arom.

 

8 personer

Tid ca 15 minuter + 20-30 minuter i ugnen

 

1 kg brysselkål

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

50 g hasselnötter

2 vitlöksklyftor

1 msk finhackad timjan

½ dl balsamvinäger

 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brysselkålen på en ugnsplåt och ringla över hälften av oljan. Krydda med salt och peppar och baka av högt upp i ugnen tills de fått fin färg i ca 20 minuter.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka nötterna grovt. Skala och finhacka vitlök och fräs i pannan utan att det tar färg med resten av oljan. Tillsätt timjan och vinäger och låt allt få ett uppkok. Tillsätt vinägerblandningen till brysselkålen och blanda. Lägg upp på fat och toppa med rostade hasselnötter.

 

0O1A9048

Kategori Recept


(comments are closed).