Skrei – Delikat torsk från Norge.

02 februari, 2012 av Maria Zihammou

Det är skillnad på råvaror. Ibland knappt märkbart med tanke på priset men ibland så! I dag har jag provat en alldeles delikat torsk fisk från Norge. Skrei! En torskfisk som bara fiskas på säsong mellan januari-april. Färgen är något ljusare än vanlig torsk och konsistensen på köttet otroligt fast och fint. I Norge vill man ofta göra något gott inte bara av fiskköttet utan använder också kinderna, tungan och rommen. Jag valde att göra så lite som möjligt med fisken för att riktigt känna smaken. Skar filén med skinnet kvar i portionsbitar, saltade och lät den ligga framme en stund i rumstemperatur. Sen på med pannan. I med smör och rapsolja. Hög värme. Skinnsidan nedåt och stekte i ca 5 minuter. Vände fisken och stekte klart ytterligare ett par minuter på köttsidan. Under tiden brynte jag smör till en nötaktig smak. Hälde ett par skedar över fisken och tog en tugga.

 

Så gott! Smaken var sötaktig och med en alldeles egen frisk havssmak som jag inte tidigare känt på torskfisk. Det här måste vara kungen bland torskar!

Om det är någon som blev sugen och vill prova kan man hitta skreien i välsorterade fiskdiskar.

 

 

Kategori Notiser, Recept

8 kommenterer

 1. Pralin från matmedmera

  Jag tror att jag har smakat på den. Jag stekte fisken bara ismör , kryddad med salt och lite peppar och den var så söt i smaken. Men jag ska fråga nästa gång om det är skreien

 2. Maria Zihammou

  Det måste ha varit skrei som du provade. Välkommen till Passion för Mat på Eriksberg, fredag 24:e februari. Då lagar jag fisk på min fars vis och skrei vid Kockscenen. Välkommen att prova!

 3. Pralin från matmedmera

  Jag vill verkligen komma. Jag är på utländsk resa men hoppas hinna komma tillbaka.Du kan gärna kommentera i min blogg om Passion för Mat.

 4. Fredrik Holmström

  Hej!
  Jag bor i Oslo och nu som det är högsäsong för skrei kan man få fisken väldigt billigt i alla affärer, har precis kommit hem från ICA och betalade 59:-/kg(69 SEK) vilket är bra för att vara i Norge 🙂
  Dessutom har många finare restauranger skrei på menyn på den här delen av året, ofta som del i en fem,sex-rätters.
  Det ”orginala” sättet att tillbereda skrei på är att blanda vatten, mycket salt, ättika, och ev lagerblad, koka upp detta och sedan pochera(sjuda lätt) i 6-10min. Många vill också ha lever och rom till. Sedan serverar man detta med potatis av något slag, ärtpure och tex knaperstekt bacon.

  Ikväll tänkte jag själv baka den i ugnen, servera med kokt potatis, och en blandning av brynt smör, aning soya, finhackad tomat och charlottenlök, gräslök och räkor. Får hoppas det smakar lika gott som det låter 🙂

 5. Maria Zihammou

  Så grej! Vilka fina recept tips. Känner igen det där sättet att tillreda skrei med ättikslag. Min mormor som kom från Norge lagade stor makrill på det sättet. Otroligt gott och en syrlig pepparrotssås till på syrad grädde. Men din skrei middag lät ju också gott. Jag kommer att laga skrei på en matmässa i slutet av februari. Passion för Mat. Då tänkte jag göra halstrad skrei med majonnäs som jag skall smaksätt med brynt smör och citron.

 6. Instruktören

  Det skall också nämnas att skrei kommer från torskbestånd i Barents hav som fått grönt ljus av både MSC och WWF. Genom att äta skrei bidrar man alltså som konsument även till en hållbar fiskeindustri! Hoppas att du som kock tar dig tid att poängtera detta och hur viktigt det är att göra medvetna beslut i fiskdisken nästa gång du lagar fisk inför publik.

 7. Maria Zihammou

  Visst är det viktigt! Som skribent har jag gjort flera matartiklar om att äta fisk i rätt säsong som är hållbar för utvecklingen att njuta av god fisk! Men jag tycker att det är viktigt att inte belasta konsumenten med allt för många krav och förbud. Det blir för mycket att hålla reda på i butiken när man skall handla. Så mycket bättre om fiskhandlaren har mer kunskap att förmedla om fisk som är både hållbar o rätt i säsong. Annars kan det istället bidra till att man som konsument väljer bort fisk. Det blir för krångligt att hålla reda på !

 8. Unna dig hållbart fiskad lyxtorsk i vår ~ Instruktören

  […] Norges sjømatråd använder visserligen inte MSC-märket på sina förpackade produkter heller, men det är en annan historia. Det finns många argument både för och mot att använda sig av MSC-märkningen, och det är ett ämne som Instruktören kommer att beröra någon gång framöver. Tills dess hoppas jag att både ni och jag får möjlighet att prova denna delikatess; det låter onekligen gott när man läser om den till exempel här och här. […]