Sommarbuffé och auberginer.

Aubergine med kronärtskocka i mitten på bordet.

Såg precis ett inslag på Jamie Olivers hemsida som handlade om när han gjorde research för sin bok om Amerikansk mat. Han lovordade små ekologiska auberginer så till den milda grad att denna lilla grönsak även kan smaka bättre än hummer om man tillagar den på bästa sätt. Jag håller med. Och undrar just vem som blir nästa Jamie. Han är en otroligt intressant kock som lagar mat på ett sätt som gör att man vill vara där och smaka och lukta. Det ser så enkelt och himla genuint ut när han rockar loss i köket.

Jag gjorde en italiensk buffé till en student fest nu nyligen och hade med en enkel rätt med aubergine som funkar lika god kall som varm.

Rostade och marinerade grönsaker

4 personer

1 aubergine

10 champinjoner

1 burk korärtskocka

1 vitlöksklyfta

1/2 dl finhackad blad persilja

1/2 citron, skal och saft

1 dl god olivolja

flingsalt och svartpeppar

Dela auberginen i mindre bitar och rosta dem mjuka på medelvärme i en stekpanna i 2 msk olivolja. Dela svampen i kvartar och stek även dem hastigt i ett par minuter. Skär kronärtskockan i mindre bitar. Finhacka vitlöken och blanda med persilja, citron, olja och krydda med salt och peppar. Blanda samman alla ingredienser och servera till gott bröd precis som det är eller till grillat.

You may also like