Valnötter och hasselnötter från Grenoble.

IMG_3539
Jag hade tänkt att skriva ett längre inlägg om dessa fantastiska nötter från Frankrike lagom innan jul men en envis halsfluss har hållit mig i sängen i snart en vecka. Men nu så! Vi knäcker ju gärna dessa nötter till jul och jag tänkte upp till bevis är de Franska så mycket godare? Ja, de är det! Min grönsakshandlare har genom kontakter (det är så det går till) fått tag på riktigt färska och fina valnötter och hasselnötter från Grenoble. Mer om Grenoble i januari då jag kommer att skriva om Franska delikatesser i Göteborgs Posten, Två dagar. Men dessa nötter alltså. Det första jag ser är att skalen är svart fläckiga och ser inte så vackra ut kanske. Ett bevis på att valnöten är äkta och obehandlad. De man hittar i vanlig storbutik ligger ofta i påse och ser så där otroligt identiska ut med en röd stämpel. De är tvättade och behandlade för att se vita ut. Varför denna ständig strävan efter perfekt identiska varor? Men så vidare till smaken. Och vilken smak sedan. Smörig och krämig och helt otroligt goda. De från storbutiken är ibland lite beska men inte dessa. Samma med hasselnötterna som dessutom är så mycket större. Dyrare är de men så mycket godare. Mitt mellandagstips blir att knäcka några valnötter och täcka en skiva danskt rågbröd med taleggio och sedan toppa med nötterna och ringla över lite honung. Voila!

You may also like