Vårens första rabarber i Två Dagar.

17 maj, 2014 av Maria Zihammou

rabarber 4

 

rabarber 7

 

Säg hej till våren och de första späda stjälkarna späd rabarber. I helgens Två Dagar, Göteborgs Postens lördagsbilaga lagar jag rabarbersoppa med rostad havre, Fläsk med rabarber och marängtårta med rabarber och mandel. Underbart fotograferat av Sveriges bästa, eminenta Stefan Edetoft.

 

LÄS HELA ARTIKELN OM RABARBER HÄR.

 

 

RABARBERSOPPA MED ROSTAD HAVRE

Frisk och vacker soppa på rabarber. Servera med rostad havre och vaniljglass.

4 portioner

30 MINUTER

1/2 kg rabarber

1 hel vaniljstång

3 dl vatten

2 dl socker

50 g smör

3 msk honung

2 msk råsocker

3 dl havregryn

vaniljglass

Skär rabarbern i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg rabarbern tillsammans med vaniljstång, frön, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 5 minuter, tills rabarbern är mjuk.

Bryn smöret i en panna, tillsätt honung och socker. Låt blandningen koka samman i någon minut och tillsätt havregryn. Rosta blandningen i 3–5 minuter under omröring tills den är gyllenbrun. Häll upp på bakplåtspapper och låt den kallna. Bryt havreblandningen i bitar och servera till soppan tillsammans med vaniljglass.

 

rabarber 3-2

 

rabarber 1

 

MARÄNGTÅRTA MED RABARBER OCH MANDEL

Hög och pampig marängtårta toppad med syrlig inkokt rabarber och rostade mandelflarn. En fullkomligt underbar drömdessert som går bra att grädda dagen före, men lägg ihop strax före servering.

8–10 bitar

30 MINUTER + 75–80 MINUTER I UGNEN

Marängbotten:

4 äggvitor

1 nypa salt

3 dl socker

2 tsk maizena

1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

Garnering:

3–4 stjälkar rabarber

1 vaniljstång

1 dl socker

1 msk citronsaft

3 dl vispgrädde

½ dl rostad mandel

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitor och salt till en fluffig och fast smet. Tillsätt hälften av sockret och vispa kraftigt. Tillsätt resten av sockret och vispa tills marängsmeten är blank och hård. Rör försiktigt ner maizena och äpplecidervinäger. Bred ut smeten till en rundel eller avlång tårta på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda långt ner i ugnen i 75–80 minuter.

Skär rabarbern i mindre bitar och dela vaniljstången på mitten. Lägg ner rabarbern i en kastrull och skrapa ner fröna från vaniljstången. Lägg även ner själva vaniljstången och tillsätt socker och citronsaft. Låt rabarbern få ett uppkok och låt den dra en stund i lagen för att mjukna.

Vispa grädden och garnera den avsvalnade marängen med rabarber, grädde och rostad mandel.

 

rabarber 6

 

SALLAD MED KNAPRIG KARRÉ OCH SALLAD

 

Här möts och gifter sig de allra bästa smakerna. Salt, sött och lite bittert. Lägg gärna köttet på grillen i stället för i ugnen och grilla mört riktigt länge under lock på indirekt värme.

4 portioner

1 TIMMA

500 g fläskkarré

salt och svartpeppar

1 msk smör

2–3 rabarberstjälkar

2 msk vatten

3 msk råsocker

1 msk flytande honung

1 tsk vit balsamicovinäger

1 huvudsallad

½ frissésallad

Dressing:

3 msk olja

½ citron

salt och nymald svartpeppar

1 nypa chiliflakes

Krydda köttet ordentligt på bägge sidor, var generös med både salt och peppar. Hetta upp smöret i en panna på högsta värme och bryn köttet runt om. Lägg i en form och efterstek på 175 grader i ca 45 minuter tills köttet är genomstekt.

Skär rabarbern i mindre bitar. Koka upp vatten, socker, honung och balsamvinäger. Sjud rabarbern i några minuter tills den börjar mjukna. Skölj och plocka salladen och blanda till dressingen. Dela köttet i mindre bitar och lägg upp salladen med kött och rabarber, ringla över dressingen.

 

 

Kategori Artiklar, Recept


(comments are closed).