Värmande soppor för Göteborgs Posten Två Dagar

03 april, 2016 av Maria Zihammou

soppa5

Värm dig med en rykande het soppa. Recept för Göteborgs Posten, Två Dagar, foto Stefan Edetoft.

Ramen med kyckling och ägg

Snabbvärmande njutning där den rykande heta buljongen är avgörande för att soppan skall smaka bra. Lägg gärna ner mödan på att koka egen buljong.

 

Tips: Ramen innehåller flera specialingredienser som man hittar i Asiatiska butiker. Miso (bönpasta), mirin (risvin) och algbladen nori. Pak choy som till utseendet påminner om mangold hittar du både i Asiatiska butiker och på grönsakshyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.

 

4 portioner

ca 1 timma och 30 minuter

 

 

Buljongen:

2 l kycklingbuljong eller 2 l vatten + 2 kycklingbuljongtärningar

100 g rökt sidfläsk

1 gul lök

½ purjolök, den gröna delen

1 bit ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

5 torkade shiitakesvampar

1 msk miso

1 tsk salt

 

4 kycklingbröst

salt och svartpeppar

2 msk neutral olja, t.ex. solrosolja

4 ägg

4 salladslökar

1-2 röda chilifrukter

2-3 pak choy

500 g ramen nudlar

4 msk japansk soja

1 dl mirin

1 msk sesamolja

300 g baby spenat

80 g färska mungbönsgroddar

2 ark nori

3-4 msk rostade sesamfrön, gärna vita och svarta

 

Koka upp kycklingbuljongen eller vatten med buljongtärningar. Skala och dela löken i fyra delar. Skär fläsket i grova bitar. Rosta lök och fläsk i en stor kastrull i 5-10 minuter tills det fått fin färg. Skär purjolök och ingefära i grova skivor. Lägg ner med fläsket och löken, blanda och häll över den varma buljongen. Skala vitlöksklyftorna och lägg ner tillsammans med svamp, miso och salt. Sjud buljongen under lock i 1 timma.

Krydda kycklingen med salt och peppar och stek på bägge sidor i olja tills köttet är genomstekt i ca 10-15 minuter.

Koka upp vatten i en kastrull och koka äggen i 5 minuter. Spola med kallt vatten. När äggen är kalla, skala och dela i två halvor. Skär kycklingen i portionsbitar. Strimla salladslöken och chilin fint. Dela pak choy på längden i mindre klyftor.

Sila buljongen och koka upp den på nytt tillsammans med soja, mirin och sesamolja. Lägg ner nudlarna i buljongen och koka enligt anvisning på förpackningen. Lägg genast upp dem fördelat över fyra skålar. Häll över buljongen och toppa med pak choy, spenat, groddar, kycklingbitar och ägghalvor. Bryt ner några bitar nori och strö över chili, salladslök och rostade sesamfrön.

 

soppa2

Mustig bönsoppa med tomat och basilika

Grön och matig soppa med olika bönor och tomat. Gör soppan extra festlig och servera med parmaskinka, oliver, nybakat surdegsbröd och en smarrig tiramisu till dessert.

 

Tips: Romanesco är en hybrid mellan blomkål och broccoli. Den har samma form som blomkål men är istället vackert ljusgrön i färgen och mild i smaken.

 

4 personer

ca 45 minuter

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

½ romanesco eller broccoli

½ spetskål

1 fänkål

1 liten zucchini

4 msk olivolja

1 burk hela tomater

2 dl vitt vin

1,5 l vatten

1 buljongtärning, vegetarisk eller höns

100 g sojabönor, frysta

100 g vita bönor, färdigkokta

 

salt och svartpeppar

 

Till servering

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

60 g parmesanost

 

Skala lök, vitlök och morötter. Finhacka löken och skär morötterna i mindre bitar. Dela romanesco i små buketter. Strimla spetskål och fänkål i fina skivor. Dela zucchini längs med och skär i mindre bitar.

Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt morötter, spetskål och fänkål. Låt blandningen svettas en stund och tillsätt tomater. Häll över vinet och låt allt få ett uppkok. Tillsätt vatten och buljong och koka upp soppan. Sjud i 10 minuter under lock och tillsätt övriga grönsaker och bönor. Sjud soppan ytterligare 15 minuter under lock och smaka av med salt och peppar.

Plocka loss bladen från basilikan och finhacka tillsammans med vitlöken. Lägg ner i en skål och tillsätt olivolja, salt och peppar och riv ner några matskedar parmesanost. Servera till soppan och lägg även fram parmesanosten på bordet så att var och en kan riva över som topping.

 

soppa3

 

Krämig soppa med palsternacka och ädelost

Palsternacka är en fantastisk rotfrukt med sin fina sötma och passar särskilt bra i den här soppan tillsammans med mild och krämig ädelost.

 

 

4 personer

45 minuter

 

1 gul lök

1 rotselleri, ca 300 g

2 palsternackor

2 msk olivolja

1 dl vitt vin

1 l vatten

1 buljongtärning, vegetarisk

1 msk finhackad timjan

2 dl crème fraiche

100 g krämig blåmögelost, t.ex. Saint Agur

salt och peppar

 

Till servering:

4 skivor rostat surdegsbröd

4 msk god olivolja

2 msk finhackade färska örter, t.ex. bladpersilja och timjan

flingsalt

 

Skala lök, selleri och palsternacka. Finhacka löken och skär grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och fräs alla grönsaker i ca 5-10 minuter tills de mjuknat. Tillsätt vinet och låt allt få ett uppkok. Häll ner vatten, buljongtärning och timjan. Sjud soppan på medelvärme under lock i ca 15-20 minuter.

Rör ner hälften av crème fraichen och smula ner osten. Dra soppan från värmen och rör tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.

Vispa samman resten av crème fraichen med en gaffel så att den blir slät. Häll upp soppan i portionsskålar och ringla över resten av crème fraiche. Servera med rostat surdegsbröd toppat med olja, örter och lite flingsalt.

 

 

Kategori Artiklar, Recept


(comments are closed).