Världens godaste revbensspjäll till julbordet.

 

 

Alt1L_M_1272

Glada miner i Lisa Lemkes kök från förra årets julspecial i Två Dagar/Göteborgs Posten. Foto Magnus Carlsson.

Tänk så glad man blir när läsare hör av sig och berättar som i det här fallet att revbensspjällen jag gjorde i Göteborgs Posten Två Dagars julspecial förra året gjorde succé på deras julbord. För det är ju det som mitt arbete handlar om att hjälpa er kära läsare i köket och ge bra tips och smarta, goda och härliga recept. Som kusin Haralds revbensspjäll. De är verkligen en hit som jag tycker ni skall prova. Jag utgår från tjocka revbensspjäll och kokar ner spjällen i en god blandning med lök, äpple, katrinplommon, ingefära och honung. Gör gärna det dagen innan för då hinner alla goda smaker tränga in i köttet. Sen är det bara att lägga in så mycket som man tänker äta i ugnen och baka av dem en stund innan det är dags att äta för att de skall få fin färg. För er som missade att spara receptet kommer det här i repris.

Önskar alla en fin lucia.

Maria

m_revbensspjäll_0962

Haralds revbensspjäll

Kusin Harald är en mästare på revbensspjäll. Välj helst ekologiskt kött och koka spjällen långsamt med grönsaker, katrinplommon och kryddor. Koka ner buljongen och glasera spjällen i ugnen. Koka med fördel spjällen klara dagen innan.

 

4-6 personer

CA 1,5 TIMMA

 

½ kg tjocka revbensspjäll

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 äpple

1 bit ingefära, ca 5 cm

2 dl god köttbuljong

2 msk flytande honung

1 msk soja

1 dl katrinplommon

1 tsk salt

nymald svartpeppar

 

Skär spjällen i mindre bitar och lägg i en gryta. Skala lök, vitlök, morot och äpple. Finhacka alla grönsaker och tillsätt med köttet. Skala och finhacka även ingefäran. Häll över buljong, honung, soja och blanda. Tillsätt katrinplommon och krydda med salt och peppar. Sjud spjällen tills de är riktigt möra i ca 1- 1,5 timma. Lägg upp köttet på en plåt och koka samman buljongen tills hälften återstår. Häll den koncentrerade buljongen över spjällen och glasera i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. Vänd en gång så att spjällen får fin färg på bägge sidor.

 

 

You may also like

1 kommentar

  1. Hej! Vilken tur att du har lagt ut receptet. Tack för det! Detta blev jättepopulärt förra året men jag hade slängt tidningen. Nu blir mina grabbar glada! God Jul!!