Om mig

Foto Stefan Edetoft

Hej!

Jag heter Maria Zihammou och är matjournalist, matstylist och kokboksförfattare. Jag växte upp i Åmål, Dalsland men bor numera i Göteborg. Mitt stora intresse är mat och jag jobbar med att ta fram och utveckla recept, skriver kokböcker och matreportage för tidningar och magasin. Jag har skrivit ett flertal hyllade kokböcker med okomplicerade och lättlagade recept som alla kan laga.

Matstyling, föreläsare, work-shops och moderator…

Matstyling för reklam är en annan del av mitt arbete som frilansande matkreatör med kunder som ICA, Tulip, Rydbergs, Dr Oetker och Santa Maria m.fl. Prata om mat i radio, föreläsa, matkurser eller som moderator och konferencier är också kul. P1 Meny, P4 Väst, Nyhetsmorgon i TV4,  Passion för Mat och gästkock hos Vikentomater är några av alla roliga uppdrag jag anlitats för.

Marias bakgrund

I min familj så har maten alltid haft en central roll. När jag växte upp lagade min marockanska far aromatisk och smakrik mat alltid på färska råvaror. Couscous med lamm, kycklinggryta med mängder av gul lök och russin, fisk marinerad med spiskummin, citronsaft, vitlök och färsk koriander som sedan stektes frasig i olivolja. Min mamma älskade allt från Frankrike och min norska mormor var kalaskokerska, det kunde vara bullbak ena dagen som bokstavligen intog hela köket och nästa dag kokades det kalvfond som blev till superb sparrissoppa redd med äggula och grädde eller kåldolmar med rårörda lingon. Det har gett mig en värld av smaker som jag vill förmedla med min gränslösa matlagning som jag hoppas skall väcka matglädjen hos alla.

Marias matpassion

Jag vill inspirera dig att hitta lusten i matlagningen både till fest och inte minst i vardagen. Gör som jag och utgå från bra råvaror. Det enkla är ofta det godaste och när man har bra råvaror i säsong behöver man inte många tillbehör. En god omelett, färska grönsaker i säsong och ett riktigt bra nybakat bröd kan bli den godaste festmåltiden en vanlig vardag. Med familj och vänner runt bordet så kan en enkel gryträtt, rustikt framställt mitt på bordet smaka ljuvligt om den lagats med kärlek. Avsluta men några goda ostar och färsk frukt eller en söt dessert. Då blir måltiden rolig. För få saker skänker så mycket glädje som god mat – det är kärlek om du frågar mig.

Kontakta Maria på mobilen: 0733-20 34 75

Adress: Slottsskogsgatan 81 A, 414 70 Göteborg

Email: mail@mariazihammou.se

Instagram: @matmariaz