Om mig

Foto Åsa Dahlgren

Hej!

Jag heter Maria Zihammou och är matjournalist, matstylist och kokboksförfattare. Jag växte upp i Åmål, Dalsland men bor numera på Västkusten i Göteborg och om somrarna i Strömstad. Mitt stora intresse är mat och jag jobbar med att ta fram och utveckla recept, medverka i radio, matstylar och skriver matreportage för dagspress och olika månadsmagasin.

 

Matstyling, föreläsare, work-shops och moderator…

Matstyling för reklam är en annan del av mitt arbete som frilansande matkreatör. Prata om mat i radio, föreläsa eller anlitas som moderator och konferencier är också kul. P1 Meny, P4 Väst, Resmässan TUR och Passion för Mat är några av alla roliga uppdrag jag anlitats för. Jag är ambassadör för Lokalproducerat i Väst och delar med mig av min stora passion för  lokalt mathantverk på Västsvenska Turistrådets hemsida.

 

 

Marias bakgrund

I min familj så har maten alltid haft en central roll. När jag växte upp lagade min marockanska far aromatisk och smakrik mat alltid på färska råvaror. Couscous med lamm, kycklinggryta med mängder av gul lök och russin, fisk marinerad med spiskummin, citronsaft, vitlök och färsk koriander som sedan stektes frasig i olivolja. Och min norska mormor var finkokerska ut i fingertopparna, det kunde vara bullbak ena dagen som bokstavligen intog hela köket och nästa dag kokades det kalvfond som blev till superb sparrissoppa redd med äggula och grädde eller kåldolmar med rårörda lingon.

 

 

Marias matpassion

Jag kunde nog inte bli något annat än matälskare och tycker att mitt jobb måste vara världens roligaste. Jag vill inspirera dig att hitta lusten i matlagningen både till fest och inte minst i vardagen. Gör som jag och utgå från bra råvaror. Det enkla är ofta det godaste och när man har bra råvaror behöver man inte många tillbehör. En god omelett, sallad med färska grönsaker i säsong och ett riktigt bra nybakat bröd kan bli den godaste festmåltiden en vanlig vardag. Med familj och vänner runt bordet så kan en enkel gryträtt, rustikt framställt mitt på bordet smaka ljuvligt om den lagats med kärlek. Avsluta men några goda ostar och färsk frukt eller en söt dessert. Då blir måltiden rolig. För få saker skänker så mycket glädje som god mat – det är kärlek om du frågar mig.

 

Kontakta Maria på mobilen: 0733-20 34 75

Adress: Slottsskogsgatan 81 A, 414 70 Göteborg

Email: mail@mariazihammou.se

Instagram: @matmariaz