Lakrits det goda svarta

Saltlakritsglass med hallon och lakritskolasås. Foto Stefan Edetoft

 

Jag har nog tyckt om lakrits så länge som jag kan minnas. Helst riktigt salt godis så där salt så att gommen rynkar ihop sig när man sugit på karamellen en stund. Kommer ihåg en födelsedag när jag kanske fyllde 12 år. Mina kompisar visste att jag älskade hårda salta kulor med salmiak pulver i mitten. Så dem köpte en leksakshink med spade och fyllde hela hinken med de åtråvärda salta kulorna. Vi kallade dem för ”1 öres”.

Konstigt nog blev jag inte trött på lakrits! Snarare tvärtom. Men lakrits är så mycket mer än bara godis. Lakrits kommer från lakrtisroten som växer vilt runt medelhavet. I södra Italien, Kalabrien framställer man lakritsstänger, pulver, pastiller och granulat av råvaran. När man kokar lakritsroten och den kommer i kontakt med syre blir färgen svart.

Lakritscheesecake med körsbärssås och söt lakrits. Foto Stefan Edetoft.

Jag och fotografen Stefan Edetoft tog tåget till Stockholm för att besöka en av två butiker med enormt utbud av det goda svarta. Lakritsroten drivs av Elina Forselieus med finskt ursprung. Hon berättade att det finns en helt annan och  mycket större lakritskultur i Finland. Man fullkomligt älskar lakrits och salmiak. Tuija Räsänen driver Lakrtitsbutiken och arrangerar dessutom Lakritsfestivalen i början av april i Stockholm. Väl hemma blev det triss i lakritsdesserter och artikel om lakrits för Göteborgs Posten/Två dagar. Läs artikeln här och här hittar du recepten. Vad var godast? Glassen helt klart! Kombinationen av lakrits och citron är fantastisk. Prova även Kanolds chokladpraliner med saltlakrits eller med citron och lakrits.

Hälsningar

Maria

Chokladfondant med lakrits. Foto Stefan Edetoft.

You may also like

4 kommentarer

  1. Jag har också snöat in på lakrits de senaste. Det är så himla gott, speciellt saltlakrits. Åt en enormt god pralin för några år sedan, choklad med lakrits innuti. Enormt god och jag minns smaken än idag.

    Kram Marie

  2. Ja, visst är det gott! Åt precis en saltlakritstryffel från Kanold till kaffet. Så goood!

  3. Det vattnas i munnen när man tittar på bilderna. 12 april är det Lakritsdagen. Då ska det firas.