Vårgrönt med massor av grönsaker i Göteborgs Posten.

26 januari, 2015 av Maria Zihammou

vargront4

Späda morötter med harissa yoghurt, foto Stefan Edetoft.

Med våren kommer längtan efter nyskördade späda vårgrönsaker. Vi vill fylla på med vitaminer och friska gröna smaker. För Göteborgs Postens lördagsbilaga kommer dessa recept. Morötter med harissayoghurt. Rostad aubergine med mandel och syrlig sellerisallad, potatissallad som även passar perfekt som grilltillbehör.

 

Rostade morötter med citron och harissa

Simpel förrätt eller tillbehör till grillat. Om du väljer små färska morötter behöver du inte skala morötterna innan du rostar dem i ugnen.

 

4 portioner

1 TIMMA

 

 

Harissa:

1 torkad chili, t.ex. Ancho chili

2-3 spanska röda chilifrukter

½ röd paprika

1 rödlök

6-8 st kvisttomater

3 vitlöksklyftor

½ dl olivolja

2 msk citronsaft

1 msk citronskal

 

 

1 kg morötter

2 msk olivolja

 

2 dl grekisk yoghurt

 

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg den torkade chilin i en bunke och tillsätt kallt vatten så att det täcker. Låt dra i ca 10-15 minuter tills den mjuknat något. Lägg chili, paprika, lök, vitlök och tomater på en plåt och baka av i ca 20 minuter tills grönsakerna fått fin färg. Tvätta morötterna och ansa bort blasten. Torka med hushållpapper och lägg på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och blanda. Sänk värmen i ugnen till 200 grader och ställ in plåten mitt i ugnen och baka av i ca 20 minuter, beroende på storlek tills morötterna fått fin färg och är mjuka. Rensa bort skalet från löken och lägg i en mixer. Ta bort stjälkarna på chilifrukterna och tillsätt även dem tillsammans med tomater och paprika. Häll ner olja, citronsaft och skal. Mixa till en slät sås och smaka av med flingsalt. Blanda harissasåsen med yoghurt och servera som en dipp till morötterna.

 

vargront2

Skir vårgrönska…

 

vargront3

 

Potatissallad med lime, mynta och gurka

En frisk och krämig potatissallad som gör sig bäst på färskpotatis.

 

4 portioner

45 MINUTER

 

1 kg färskpotatis

½ gurka

1 kruka mynta

1 lime

2 dl crème fraiche

3 msk olivolja

salt och svartpeppar

2-3 saltgurkor

 

 

Koka potatisen mjuk. Låt svalna och skär i mindre bitar. Skala och kärna ur gurkan och skär i mindre bitar. Grovhacka myntan. Riv ner skalet från lime och pressa saften i en bunke. Blanda ner crème fraiche, olivolja, potatis, gurka, limeskal och saft. Blanda och vänd ner mynta. Smaka av med salt och peppar. Dela saltgurkorna i långa klyftor och servera vid sidan av.

 

vargront1

 

Grillad aubergine med sellerisallad och rödvinsvinägrett

Stek skivor av aubergine på hög värme tills de fått fin färg i olivolja. Toppa med en syrlig rå sallad på selleri och söt paprika.

 

 

4 portioner

1 TIMMA

 

2 aubergine

½ dl olivolja

2 selleristjälkar

1 gul paprika

½ rödlök

4 msk rödvinsvinäger

3 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 dl mandlar

250 g ricotta

2 msk honung

 

Skiva aubergine i centimeter tjocka skivor. Hetta upp olja och stek på hög värme tills aubergineskivorna får svarta fläckar på ytan. Lägg upp på ett fat. Skär selleri i små bitar. Kärna ut paprikan och gör samma sak med den. Finhacka rödlöken och blanda alla grönsaker med vinäger, olja, salt och peppar. Rosta mandeln i torr panna tills den fått fin färg. Skeda upp ricottan i en skål och strö över mandlar och ringla över honung. Avsluta med flingsalt och några drag med svartpeppar. Skeda upp de hackade grönsakerna och vinägretten ut över aubergineskivorna.

Kategori Recept


(comments are closed).