Kräfttider

Jag och matskribenten Lisa Lemke med ”kräftsällskap”. Foto: Stefan Edetoft.

Sugen på kräftor?  I helgens nummer av Göteborg Posten/Två Dagar lagade jag och matskribenten Lisa Lemke kräftor med goda tillbehör. Jag valde havskräftor!

De stora fina som mer liknade humrar köpte jag på min favorit fiskeaffär i Strömstad, Rökeriet. Där röker man fisk och skaldjur hantverksmässigt för hand med ved, driver krogverksamhet och har även en ypperlig fiskeaffär där jag ofta handlar. Kräftorna kokas enligt konstens alla regler lagom länge och när de kokat klart tillsätter Stefan porter. Sen får kräftorna ligga kvar och kallna och dra åt sig av den goda smaken från lagen. Jag valde att göra ugnsgratinerade kräftor. Receptet har jag lånat från min vän Per Karlsson i Grebbestad. Han driver Everts Sjöbod tillsammans med sin bror Lars. Där kan man ta turer ut på havet och lära sig allt möjligt om fisk och skaldjur. Jag har ändrat lite i Pers recept som består av råa havskräftor som man gratinerar med en sås på vitt vin, grädde och vitlök. Det är så gott att du kommer att slåss om sista såsdroppen! Jag lovar. Till dessert tipsar jag om min savarin på ett lite enklare sätt. Med sockerkaka indräkt i en god lag. Serverad med bär och grädde. Saftigt och mumsigt! Här hittar du recepten.

Sörpliga hälsningar…

Maria

 

You may also like