Allt för en godare påsk i Göteborgs Posten, Två Dagar.

pask1

Påskbuffé för Göteborgs Posten Två Dagar, Foto Stefan Edetoft.

pask4

Örtig matjessil och äggröra med laxtartar.

 

pask5

Sallad med olika bönor, fetaost och bulgur.

 

pask6

Skaldjurssallad med råstekt sparris.

 

pask7

Rostad svartrot med tryffelmajonnäs.

 

pask9

Paj med massor av grönt.

 

pask10

 

pask11

Mandeltårta med vit chokladmousse.

 

pask2

Chokladgodis med saltrostad mandel och kola.

 

 

Matjessill med örtig sås

 

Vårgrön sill som får smak av en mängd olika örter. Den krämiga örtsåsen är även god att servera till kallrökt eller varmrökt lax.

 

Ca 8 bufféportioner

Tid 20 minuter

 

4-6 matjesillfiléer, ca 400 gram

 

Sås:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

1/2 ask krasse

1 liten bunt gräslök

2-3 msk finhackad bladpersilja

1 msk socker

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk citronsaft

1 nypa salt

nymald svartpeppar

 

 

Skär sillen i portionsbitar. Blanda crème fraiche med majonnäs och dijonsenap i en bunke. Klipp ner krasse och tillsätt finhackad gräslök, persilja, socker, vinäger och citronsaft. Mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med sillen och häll upp i väl rengjord burk. Låt sillen mogna i minst 1 dygn i kylen. Håller sig ungefär en vecka i kylen.

 

 

 

 

Äggröra med laxtartar

 

Om man vill lyxa till det är det fantastiskt gott att garnera laxtartaren med löjrom och en klick crème fraiche.

 

8 bufféportioner

Tid ca 30 minuter

 

Äggröra:

10 ägg

2 dl vispgrädde

3 msk smör

salt

 

Laxtartar:

200 g laxfilé

200 g gravad lax

1/2 rödlök

2 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

1 tsk dijonsenap

1/2 citron, skal och saft

salt och svartpeppar

 

Till servering:

1 msk klippt krasse

 

 

Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt grädden. Vispa lätt samman med en gaffel. Smält smöret i en kastrull och tillsätt äggblandningen. Krydda med lite salt. Rör då och då med en träsked tills äggröran börjar bli krämig men fortfarande är lite rinnig. Dra kastrullen åt sidan och låt den stå en stund för att stelna.

 

Skär loss den färska laxen från skinnet med en vass kniv. Hacka allt laxkött riktigt fint. Skala och finhacka rödlöken fint. Lägg ner laxhacket och hackad rödlök i en bunke. Tillsätt örterna, senap och citronsaft och skal. Blanda och smaka av med lite salt och peppar. Lägg ut äggröran på ett fat och toppa med laxtartaren. Garnera med klippt krasse.

 

 

 

Quiche med spenat, kronärtskocka och lagrad ost

 

Franskinspirerad paj fylld med massor av härliga grönsaker.

 

Ca 8 bitar på en buffé

Tid ca 1 timma + tid i ugnen

 

Deg

3 dl vetemjöl

1 krm salt

150 g smör

2 msk kallt vatten

 

 

Fyllning:

1 purjolök

2 msk olivolja

200 g bladspenat

5 ägg

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

salt och svartpeppar

1 finhackad vitlöksklyfta

½ dl finhackade färska örter, t.ex. persilja, timjan och gräslök

75 g lagrad hårdost, t.ex. prästost eller cheddar

1 burk kronärtskockshjärta, ca 300 g

 

 

 

Häll ner mjöl och salt i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt. Knåda snabbt samman till en grynig massa och tillsätt vattnet. Arbeta ihop degen och lägg den väl plastad i kylen, i ca 30 minuter.

Tryck ut degen i en pajform med lösa kanter som mäter ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter på 200 grader.

Snitta purjolöken längs med och skölj den noga i kallt vatten. Skiva den tunt. Hetta upp oljan och fräs purjolöken i några minuter tills den mjuknat och fått lite färg. Tillsätt bladspenaten och låt allt bli varmt, dra bort pannan från värmen. Knäck ner äggen i en bunke och vispa lätt, häll ner grädde och mjölk. Vispa samman och krydda med lite salt och peppar. Smaksätt äggblandningen med vitlök och örter. Riv osten grovt. Lägg ner spenat och purjolöksblandningen i pajskalet. Tillsätt hälften av osten och häll över äggblandningen. Toppa med avrunna kronärtskockor och resten av den rivna osten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått en fin och gyllenbrun färg.

 

 

Vårsallad med lax och skaldjur

 

Här har jag inspirerats av klassikern Ceasarsallad men istället med krämigt kokta ägg, lax och skaldjur.

 

8 bufféportioner

Tid ca 40 minuter

 

1 kg räkor

400 g varmrökt lax

8 ägg

1 huvud romansallad

1 bunt grön sparris

4 msk olivolja

6 skivor surdegsbröd

3 msk olivolja

 

Dressing:

2 äggulor

1 msk citronsaft

1 tsk rivet citronskal

1 tsk dijonsenap

1 1/2 dl olivolja

1 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta, finhackad

salt och svartpeppar

 

Till servering:

1 msk kapris

1/2 ask krasse, finklippt

 

Skala räkorna och plocka loss laxen i bitar, släng skinnet. Koka äggen krämiga i ca 5-6 minuter. Skölj och plocka loss salladsbladen. Ansa bort ett par centimeter längst ned på sparrisen. Skär i mindre bitar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och rosta sparrisarna ett par minuter tills de fått lite färg och börjat mjukna men fortfarande har kvar en rå kärna. Skär brödet i mindre bitar och rosta krutongerna i en stekpanna med resten av olivoljan.

Vispa lätt samman äggulor, citronsaft och skal tillsammans med dijonsenap i en bunke. Tillsätt lite olja i taget och vispa kraftigt tills det tjocknar. Rör ner crème fraiche och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Skär salladen i grova bitar och lägg ut på ett fat. Fördela ut räkor och lax. Skala äggen och dela i halvor. Lägg ut tillsammans med sparris och krutongerna. Ringla över några matskedar dressing. Toppa med kapris och krasse och servera resten av dressingen vid sidan av.

 

 

 

Rostad svartrot med broccoli och tryffelmajonnäs

 

Svartrot är en mild och fin grönsak som passar otroligt bra att rosta i stekpannan. Majonnäsen kan man också smaksätta med rivet citronskal istället för tryffel.

 

8 bufféportioner

Tid ca 40 minuter

 

 

500 g svartrot

1/2 citron, i skivor

1 broccoli

4 msk olivolja

salt och svartpeppar

4-5 rädisor

1 dl hasselnötter

 

Tryffelmajonnäs

2 äggulor

1 msk citronsaft

1 msk dijonsenap

1 1/2 dl neutral matolja, t.ex. solrosolja

1-2 tsk tryffelolja

salt och svartpeppar

 

 

Till servering:

1 näve mangoldskott

 

 

Tvätta och skala svartrötterna. Skär i ca 10 cm långa stavar. Lägg i kallt vatten med citronskivor så att de inte mörknar. Skär loss broccolibuketterna i portionsbitar. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och rosta svartrötterna till dem fått fin färg och mjuknat och fått fin färg i ca 10 minuter. Ta upp svartrötterna och tillsätt resten av oljan, rosta broccolibuketterna i några minuter tills de fått lite färg och mjuknat något. Krydda med lite salt och peppar. Skiva rädisorna tunt. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna och hacka dem grovt. Vispa ihop äggulor med citronsaft och dijonsenap. Häll i oljan droppvis under omrörning. Vispa tills all olja är nedvispad i majonnäsen och den tjocknat. Smaksätt med tryffelolja och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp grönsakerna på ett fat och garnera med tryffelmajonnäs och mangoldskott.

 

 

 

Bulgur med sojabönor, fetaost och citronette

 

Matig sallad som är suverän till både kyckling, lax och lamm.

 

 

8 bufféportioner

Tid ca 45 minuter

 

3 dl bulgur

200 g sugar snaps eller haricots verts

250 g sojabönor, frysta

200 g fetaost

1 påse färsk spenat, à 70 g

 

Citronette:

1 schalottenlök

1 citron

4 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

 

Till servering:

½ kruka mynta, grovhackad

 

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.

Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner sugar snaps eller haricots verts i 1 minut. Ta upp och skölj med kallt vatten. Lägg fram och tina sojabönorna.

Smula fetaosten i mindre bitar med en gaffel. Häll upp sojabönor, sugar snaps, bulgur, fetaost och spenat i en bunke och blanda.

 

Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt i en bunke. Riv ner skalet från citronen utan att få med det vita skalet som smakar beskt. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar och blanda. Ringla över några matskedar dressing och servera resten vid sidan av. Garnera salladen med grovhackad mynta.

 

 

Mandeltårta med vit chokladmousse och hallon

 

Galet god tårta med knaprig mandelbotten toppad med vit chokladmousse. Helt glutenfri och dessutom perfekt att förbereda och lägga i frysen.

 

 

Ca 8-10 bitar

Tid ca 1 timma + minst 2 timmar i frysen

 

Tårtbotten

200 g mandel

3 ägg

2 dl strösocker

3 msk kakao

 

1 msk smör till formen

 

Vit chokladmousse

300 g vit choklad

4 äggulor

6 dl vispgrädde

 

Dekoration

1 ask färska hallon, ca 125 g

2 msk grovhackade pistagenötter

myntablad

 

Mixa eller mal mandeln riktigt fint. Vispa lätt samman äggen med sockret till en pösig smet. Rör ner kakao och mixad mandel. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar botten som mäter 24 cm i diameter. Smörj med smör och häll ner kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter tills kakan stelnat och fått fin färg.

Grovhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt chokladen svalna något och rör ner äggulorna, ett i taget. Blanda till en slät smet. Vispa grädden fluffig och rör ner lite i taget med ägg och chokladsmeten. Häll ner moussen över den avsvalnade mandelkakan. Täck med plastfolie och lägg i frysen att stelna i minst 2 timmar. Ta ut kakan en stund innan den skall ätas. Garnera med hallon, hackade pistagenötter och myntablad.

 

 

 

Chokladbräck med salta mandlar och kola

 

Godare påskgodis än så här går det inte att fixa! Mustig och len choklad fylld med seg kola och salta mandlar.

 

 

Ca bitar

Tid ca 30 minuter + tid att stelna

 

200 g mörk choklad

200 g mjölkchoklad

1 msk neutral olja, t.ex. solrosolja

200 g mandlar

100 g hasselnötter

1 tsk flingsalt

1 påse kola, t.ex. dumle

 

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Det gör man genom att koka upp vatten i en kastrull och smälta chokladen i en bunke över kokande vatten. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt mandlar och hasselnötter. Rosta nötterna och mandlarna på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt saltet och häll ner hälften av nötterna och mandeln i den smälta chokladen. Blanda även ner kolan. Lägg ut ett bakplåtspapper i en liten form som mäter ca 25×20 cm i diameter med kanter. Häll ut smeten och toppa med resten av nötterna och mandeln, ställa att stelna. Skär upp i lagom stora bitar.

 

 

 

 

You may also like