Mustiga härliga tomatrecept från mitt gästspel hos Vikentomater i Skåne.

13 juni, 2016 av Maria Zihammou

tomater

Mumsiga tomater, foto Stefan Edetoft.

 

I helgen var jag gästkock hos Vikentomater i Skåne. Många skratt, massor av matglädje och inspiration när jag lagade allt möjligt gott på de godaste tomaterna jag smakat. Recepten hittar du här:

 

Tomatsalsa

 

Kanongod att doppa bröd i eller som sås och dressing till en sallad.

Prova även att äta till allt möjligt grillat som kyckling, kött, fisk och grönsaker.

 

4 personer, ca 18 mindre kakor

 

1/2 kg biff tomater eller cocktailtomater

1 vitlöksklyfta

1/2 röd chilifrukt

1/2 citron, finrivet skal och saft

1/2 dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger

1 tsk flytande honung

salt och svartpeppar

 

 

Skär tomaterna i mindre bitar.

Skala och finhacka vitlöken. Skiva chilin i tunna skivor.

Lägg ner hackade tomater, vitlök och chili i en mixer. Tillsätt finrivet citronskal och saft. Häll ner olivolja och tillsätt vinäger och honung. Mixa till en slät sås.

Smaka av med saft och peppar.

 

 

 

Krämig tomatsoppa med chili

 

 

4 portioner

 

ca 1 kg mogna tomater

1 selleristjälk

1 schalottenlök

1/2 röd chili

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger

  1. 1 msk kycklingfond

salt och svartpeppar

1 dl crème fraiche

 

Till servering:

Surdegsbröd

 

 

Dela tomaterna i mindre bitar. Skölj och strimla sellerin. Skala och finhacka schalottenlöken, finhacka även chili och vitlök.

Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och tillsätt först lök och vitlök tillsammans med chili. Låt det svettas i några minuter utan att ta färg. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs i ytterligare ett par minuter. Häll ner vinäger och buljong och krydda med lite salt och peppar. Sjud soppan i 15-20 minuter och tillsätt crème fraiche.

Mixa soppan slät med en stavmixer och servera med pesto och ett gott surdegsbröd.

 

 

 

 

Smördegspaj med tomater och lagrad ost

 

4-6 portioner

 

 

1/2 kg tomater

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

1 krm svartpeppar

ca 150 g färsk smördeg på rulle

1 dl crème fraiche

100 g lagrad ost, t ex prästost eller Gruyere

1 msk finhackad rosmarin

2 msk olivolja

 

 

Sätt ugnen på 100 grader. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Strö ut socker, salt och peppar jämnt fördelat över tomaterna.

Sätt in i mitten av ugnen och baka av i 3-4 timmar.

 

Lägg ut färdigkavlad smördeg på en plåt och vik upp kanterna eller klä en pajform med degen som mäter ca 22 cm i diameter.

 

Bred ut crème fraiche på botten av pajskalet. Riv osten och fördela ut i botten av pajen. Fortsätt och lägg ut tomater och finhackad rosmarin. Baka av pajen på 200 grader i ca 15 minuter tills den fått fin färg. Ringla över olivolja och njut ljummen till en sallad.

 

 

 

 

Tomatsallad med pistou och mozzarella

 

4 personer

 

 

1 kg tomater, blandade sorter t.ex. runda tomater, bifftomater och körsbärstomater

1 mozzarella

3-4 skivor surdegsbröd

3-4 msk olivolja

 

 

Pistou:

 

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

1/2 dl god olivolja

salt och svartpeppar

 

Skär tomaterna i minder bitar och riv även osten i mindre bitar. Dela brödet i grova bitar och rosta det krispig med olivolja i en stekpanna.

 

 

Plocka loss basilikabladen och skala vitlöken. Finhacka basilika och vitlök. Blanda med olja, salt och peppar. Man kan även köra plockade basilikablad med vitlök och olja i en mixer.

 

Lägg upp tomater med mozzarella och rostat surdegsbröd. Ringla över pistou och servera genast.

 

 

 

Kefta och tomatsallad med färsk koriander

 

 

4 portioner

 

 

500 g lammfärs eller nötfärs

2 vitlöksklyftor, finhackade

½ dl finhackad färsk koriander

2 tsk mald spiskummin

1 krm chiliflakes

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

2 msk olivolja

 

tomatsallad:

4 mogna tomater

1 vitlöksklyfta

1 citron, pressad saft

3 msk olivolja

1 msk finhackad färsk koriander

½ tsk salt

nymald svartpeppar

 

 

 

Jobba samman alla ingredienser till färsen i en bunke, blanda ordentligt. Forma avlånga köttbullar och stek dem gyllenbruna runtom i olivolja.

 

 

Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Lägg ner tomater och vitlök i en bunke. Pressa över citronsaft och tillsätt olivolja och koriander. Blanda och smaka av med salt och peppar.

 

Servera biffarna med tomatsallad, oliver och baguette

Kategori Recept


(comments are closed).